Центар за културу Пожаревац, на челу са тадашњим директором Горданом Бојковићем, на десету годишњицу смрти велике српске глумице Живке Матић која се родила и умрла у Пожаревцу, оснива фестивал. Живка Матић је каријеру значајно и пресудно обогатила радијским и телевизијским улогама, чиме се издвојила у односу на тадашње колегинице и колеге. До шездесетих година и масовнијег коришћења ова два медија, глумци су своју популарност највише стицали кроз филмски и позоришни рад. Радио, са својим популарним емисијама (Весело вече, Вече уз радио, Аутобус у пола шест,Вечерас заједно и другим) створио је звезде југословенске естраде, па и саму естраду. Телевизија је томе још више допринела јер су серије биле изванредног квалитета, одличних сценарија, а продукција је била у потпуности филмска. Десетине таквих серија изнедриле су нове јунаке јавног живота. Глумци окупљени око Веселе вечери, Мија Алексић, Миодраг Петровић Чкаља, Бата Паскаљевић, Бранка Веселиновић и други, чинили су окосницу тог ударног таласа. Грађани села Луга и Љубав на сеоски начин биле су улазнице за славу и Живки Матић. Међутим, као и многи други, повлачењем из уметничког живота, она је пала у заборав и умрла је у Пожаревцу , у коме се и родила, као социјални случај. Град се постарао за њену сахрану, а ентузијасти Центра за културу у њену част покренули су овај фестивал. Он је, најпре био замишљен као фестивал драмских аматера Браничевског округа, међутим, узимајући у обзир обим продукције на поменутом подручју и популарност Живке Матић у ширем окружењу, селектори су добили могућност да крену ка терену који природно гравитира Пожаревцу.

      Смотра је организована у фестивалској форми и такмичарског је карактера. На њој учествују аматерска позоришта Подунавља и Поморавља, са ближим одређењем ка местима која природно и социолошки гравитирају Пожаревцу. Фестивал траје просечно од четири до шест дана. Последње вече није такмичарско, већ се у част проглашења победника игра ревијална представа. Стручни жири састоји се из три члана: уредника програма Центра за културу Пожаревац, глумца позоришта Миливоје Живановић и јавне личности нашега града која се афирмисала у позоришном животу (као критичар, новинар, љубитељ, бивши глумац, итд). Жири сваке вечери бира најбољу глумицу и најбољег глумца. То може бити било ко из играјуће поделе, без обзира да ли је играо главну или епизодну улогу. Цене се глумачка убедљивост, сликовитост, изражајност, сарадња с ансамблом у светлу испуњавања редитељских задатака, као и укупни хабитус. Из круга сваковечерњих победника бирају се најбоља глумица и најбољи глумац фестивала. Поред њих, жири предлаже уметничком директору фестивала најбољу представу која ће , потом, бити ревијално одиграна на фестивалу Миливојев штап и шешир, сусретима варошких позоришта Србије који се сваке године одржавају у Пожаревцу у другој половини фебруара.

На страници Галерија можете погледати фотографије са досадашњих фестивала


ДЕВЕТА СМОТРА АМАТЕРСКИХ ПОЗОРИШТА ПОДУНАВЉА И ПОМОРАВЉА
,,ЖИВКА МАТИЋ"
25 - 30. новембар 2016.


25.11. (петак) у 20 сати

ОАП ''Бранислав Нушић'' Мало Црниће

Ј.С.Поповић

"ЛАЖА И ПАРАЛАЖА"

р. Дејан Цицмиловић

lazaparalaza

26.11. (субота) у 20 сати

Аматерско позориште ''Обилић'' Крњево

Синиша Ковачевић

"СРПСКА ДРАМА"

р. Предраг Живановић

srpska drama

27.11. (недеља) у 20 сати

Драмски студио КУД ''Бранко Радичевић'' Божевац

Пеђа Трајковић

''ФАЈРОНТ''

р. Саша Латиновић

fajront

 

 

 

 

 

 

28.11. (понедељак) у 20 сати

Дом културе Старо Село - Дом културе Крушево

Бранислав Нушић

''НАРОДНИ ПОСЛАНИК''

р. Дејан Цицмиловић

poslanik

 

 

 

 

 

 

29.11. (уторак) у 20 сати

КПЦ Петровац на Млави, Позориште "Бата Булић"

Дарио Фо

''НЕМАМ ДА ПЛАТИМ И НЕЋУ ДА ПЛАТИМ''

р. Милош Јагодић

nemamdaplatim

 

 

 

 

30.11. (среда) у 20 сати

Позориште "Миливоје Живановић", ЦЗК Пожаревац

Мирјана Ојданић

"ТРАГ ЉУДСКИХ ЗУБА"

р. Радиша Јевремовић

Додела награда и завршетак фестивала

trag

 

 

 


Пред почетак 9. Смотре драмских аматера Поморавља и Подунавља "Живка Матић" дир. Центра за културу Пожаревац, г. Драги ивић и дир. Културног центра из Српске Црње, г. Родољуб Бошкић отворили су изложбу радова студената Факултета ликовних уметности из Београда посвећених Ђури Јакшићу. Овогодишњу смотру својом беседом отворио је г. Бојан Илић, председник Скупштине Града Пожаревца.
Прве фестивалске вечери наступило је ОАП "Бранислав Нушић" из Малог Црнића са представом "Лажа и паралажа" у режији Дејана Цицмиловића. Жири фестивала који ради у саставу: г. Слободан Степић, драмски уметник, гђа Марина Васић, професор и г. Саша Стојадиновић, новинар, за глумицу вечери прогласио је за Тамару Јовановић која је тумачила улогу Јелице. За глумца вечери жири је прогласио Мирослава Милутиновића који је тумачио улогу Алексе.
Сваки гледалац представе на поклон је добио књигу из Едиције Браничево.


 Друге фестивалске вечери представило нам се Аматерско позориште КУД-а "Обилић" из Крњева са представом "Српска драма" у режији Предрага Живановића. У жестокој конкуренцији жири је награду за глумца вечери доделио Драгану Иванковићу за улогу Обрада Срећковића.


Треће фестивалске вечери наступио је Драмски студио КУД-а "Бранко Радичевић" из Божевца са представом "Фајронт" у режији Саше Б. Латиновића. Жири је награду за глумца вечери доделио Жељку Светомировићу, док је глумица вечери Снежана Мандрашевић.


Још једно фестивалско вече за нама донело нам је ново позоришно уживање, "Народни посланик" у копродукцији Домова културе из Старог Села и Крушева. Стручни жири је за глумицу вечери прогласио Јелену Стојадиновић за улогу Спиринице док је глумац вечери Горан Милановић који је тумачио улогу Јеврема Прокића.


Последње такмичарске вечери представили су нам се стари глумачки зналци позоришта "Бата Булић" КПЦ Петровац на Млави.
Жири је за глумицу вечери прогласио Милицу Илић док је глумац вечери Мирослав Живадиновић.
Они улазе у конкуренцији за главне награде фестивала. Последње фестивалске вечери, у среду 30.11. наступиће, у част победника, Позориште "Миливоје Живановић" са представом "Траг људских зуба". Након тога, стручни жири прогласиће најбољу глумицу, најбољег глумца и најбољу представу 9. Смотре драмских аматера "Живка Матић". Победничка представа играће на затварању 13. Сусрета варошких позоришта Србије "Миливојев штап и шешир" у фебруару 2017. године.


Завршне вечери фестивала Позосриште "Миливоје Живановић" је у част награђених одиграло представу "Траг људских зуба" по тексту Мирјане Ојданић. Ова представа је била на репертоару 2008. године и прва је обновљена представа у новијој историји нашег позоришта. Председник УО Центра за културу и председник овогодишњег жирија г. Боба Степић захвалио се глумицама Снежани Мандрашевић и Весни Рајковић на изванредној глуми.

За најбољу глумицу 9. Смотре драмских аматера "Живка Матић" проглашена је Тамара Јовановић која је тумачила улогу Јелице у представи "Лажа и паралажа" ОАП "Бранислав Нушић" Центра за културу Мало Црниће.

Најбољи глумац Смотре је Драган Иванковић који је тумачио улогу Обрада Срећковића у представи "Српска драма" позоришта КУД "Обилић" из Крњева.

Најбоља представа фестивала је "Српска драма" позоришта КУД "Обилић" из Крњева, у режији Предрага Живановића. Ова представа биће одиграна на затварању 13. Смотре варошких позоришта Србије "Миливојев штап и шешир" у фебруару следеће године.

Овогодишњи жири је радио у саставу: Боба Степић, драмски уметник и председник УО ЦЗК, Марина Васић, проф. руског језика и Саша Стојадиновић, новинар. 

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3