На 14. Данима српске културе у Темишвару које је организовао Савез Срба у Румунији учествовало је и позориште „Миливоје Живановић“ Центра за културу Пожаревац.

Глумци пожаревачког позоришта представили су се комедијом француског писца Жоржа Фејдоа коју је режирао доајен пожаревачког аматерског глумишта, на жалост, сада покојни Синиша Станковић. Мало је рећи да су глумци из Пожаревца својим браворузним извођењем представе одушевили темишварске Србе, који су их за ужитак које су им приредили наградили правим овацијама у виду вишеминутног френетичног аплауза. Глумци су неколико пута излазили на бис да се поклоне задовољној публици.

Ове године пожаревљани су са неким од својих уметничких ансамбла по други пут учествовали на Данима српске културе у Темишвару. Све је почело прошле године када је на 13. Данима српске културе гостово симфонијски оркестар „Гвардиа“ из Пожаревца. Према речима координатора Српске сцене у Темишвару  Марка Аџића „Гвардија“ је позвана да гостује у Темишвару на основу њиховог квалитета који се прочуо и ван граница Србије.

-Све је дошло спонтано и ту нема неког правила. За „Гвардију“ многи знају, не само у Србију и за њу се чуло и ван матице. Приликом прављема програма 13-их Дана српске културе предложио сам Савезу Срба у Румунији да их званично позову и они су то и учинили. „Гвардиа“ се одазвала на наш позив, зашта смо им изузетно захвални, гостовали су и својим музицирањем одушевили. Тако је почело-прича Марко Аџић како је почела сарадња између Савеза Срба у Румунији и културних представника града Пожареца. Он је казао да након гостовања Гвардије није прошло много времена када су се пожаревљани јавили за узвратну посету.-Убрзо са мном ступио је у контакт организатор програма у пожаревачком Центру за културу, Бојан Николић који је предложио да неки уметнички ансамбл гостује у Пожаревцу. Ми смо предлог прихватили и у марту ове године наше позориште гостовало је у Пожаревцу, где нам је домаћин био Центар за културу Пожаревац. Ми смо се представили дечјом представом „Капетан Џон Пипелфокс,аутора Душка Радовића, са децом-глумцима, која је направљена у нашам Позоришнним студију „Талија“, позоришта који постоји преко 60 година на румунском простору, али у извођењу својих представа на српском језику. Могу са задовољством да кажем да је представа изванредно примљена пред препуном салом и користим прилику да се захвалим на изванредно гостопримство љубазних домаћина који су нам били на услузи на сваком кораку – рекао је координатор Српске сцене у Темишвару и поручио да ово садашње гостовање пожаревачког позоришта са представом „Идемо у лов“ наставља међусобну успешну сарадњу која ће, нада се, постати традиционална и да ће да дуго, дуго траје.

Организатор Велике сцене позоришта „Миливоје Живановић“ и глумац тог позоришта, Бојан Николић каже да су он и његов колега из пожаревачког Центра за културу, Предраг Пауновић пре око годину ипо дана ступили у контакт са Савезом Срба у Румунија и иницирали сарадњу са њима која је успешно отпочела међусобно гостујући са програмом својим уметничких ансамбала.

-Преко председника Савеза Срба у Румунији, Огњана Крстића и глумца из Темишвара Марка Аџића успоставили смо сарадњу, која је резултирала гостовањем нашег симфонијског оркестра „Гвардиа“ прошле године, док су нам они у узвратну посету дошли у марту ове године са својом дечјом представом. Ове године дошли смо у Темишвар са представом „Идемо у лов“ нашег позоришта. Захваљујући директору пожаревачког Центра за културу, Галине Перић, а посебно помоћника градоначелника задуженог за културна дешавања, Ненаду Петровићу омогућено је гостовање српског позоришта из Темишвара код нас. Лед је пробијен и уверен сам да ће ова сарадња бити дуготрајна на обострано задовољства, као и културних посленика из Пожаревца и Темишварских Срба -рекао је Бојан Николић. Он је на крају поручио да је гостовањем Срба из Темишвара дошло до успостављања још једне успешне сарадње.

-Пошто Основна школа где иду темишварски Срби носи назив „Доситеј Обрадовић“, као и једна пожаревачка Основна школа, дошло је до сусрета представника тих двеју школа, који је резултирао са неколико међусобних гостовања и сусрета, где су разменили искуства из разних области – закључио је Николић.

Поред Координатора Српске сцене, Марка Николића госте из Пожаевца дочекао је и председник Савеза Срба у Румуњи, Огњен Крстић, као и генерални конзул републике Србије у Темишвару, Владан Тадић. У делегацији из Пожаревца, као представници града, били су градски већници, Ана Миљанић и Дејан Крстић.

(Момчило Вељковић)

София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3