8.12.2020. -Данас су, у просторијама Центра за културу, додељене награде најбољима на управо одржаној XIII Смотри драмских аматера Поморавља и Подунавља "Живка Матић". Председник овогодишњег жирија, редитељ Милош Јагодић, прочитао је образложења додељених награда. Директорка ЦЗК Пожаревац доделила је награде а затим, пригодним говором, прогласила овогодишњи фестивал завршеним.

У наставку текста можете прочитати образложење жирија:

Жири 13. Смотре драмских аматера Поморавља и Подунавља „Живка Матић“ у саставу: Марија Вајнер (члан), Валентино Ољача (члан) и Милош Јагодић (председник), после одгледаних снимака свих представа, доноси следеће одлуке:

  • Награда за најбољу женску улогу додељује се ЈЕЛЕНИ ЈОВАНОВИЋ за улогу Катарине у представи „Црна дама“ Градског позоришта Јагодина.

Њена надахнута и уверљива игра имала је снагу трагедије и заиграност детета, а прецизно одабрана глумачка средства усмеравала су енергију и начин игре комплетног ансамбла.

  • Награда за најбољу мушку улогу додељује се НЕМАЊИ РАДИВОЈЕВИЋУ за улогу Полицајца у представи „Појава постаје масовна“ Центра за културу „Свети Стефан деспот српски“ из Деспотовца.

Богатим глумачким изразом, лавирајући између комедије и фарсе, он је слојевито дочарао свој лик, а енергијом и разиграношћу био је покретачка снага целе представе.

  • Награда за најбољу представу у целини додељује се ПОЗОРИШТУ „МАСУКА“ из Велике Плане за представу „Чекајући Годоа“ Семјуела Бекета у режији Павла Јозића.

Вођен слојевитим и занимљивим редитељским поступком, у метафоричном сценском простору, веома уједначен глумачки ансамбл успео је да апсурдну и трагичну причу транспонује у аутентичну позоришну форму уздигнуту на ниво симбола.