6.3.2023. - У Градском здању одржана је конференција за новинаре на којој је, у присуству дела чланова Уметничког већа Глумачких свечаности "Миливоје Живановић", селекторка Молина Удовички Фотез саопштила репертоар овогодишњег фестивала.
На XXVII Глумачким свечаностима "Миливоје Живановић" од 2. до 7. априла 2023. године, наступиће:
2. април (недеља) „Чудо у Шаргану“ Љ. Симовића у режији Јагоша Марковића, Југословенско драмско позориштe.
3. април (понедељак) „Ролеркостер“ Јелене Кајго у режији Милице Краљ, Атеље 212.
4. април (уторак) „Галеб“ А.П.Чехова у режији Милана Нешковића, Народно позориштe Сомбор.
5. април (среда) „Године врана“ писца и редитеља Синише Ковачевића, Народно позориште Београд.
6. април (четвртак) „Магбет“ В.Шекспира у режији Јагоша Марковића, Народно позориште Београд.
7. април (петак)Спортско срце“, * одиграно је "Пасивно пушење",  Звездара театар Београд. 


plakatweb


2.4.2023. - Представници Града Пожаревца, Центра за културу и глумаца нашег позоришта положили су цвеће на споменик Миливоју Живановићу испред Центра за културу. Након тога, у 12 сати, чланови породице, представници Града Пожаревца, Центра за културу, глумаца нашег позоришта као и драмски уметници Лепомир Ивковић и Бошко Пулетић положили су цвеће на гроб Миливоја Живановића у Алеји великана на Новом гробљу у Београду. Присутнима су се, пригодним речима, обратили председник Скупштине града Пожаревца, г. Предраг Мијатовић, члан Градског већа г. Дејан Крстић, директорка ЦзК Пожаревац гђа Галина Перић као и драмски уметник, Лепомир Ивковић. 


 2.4. 2023. - На отварању 27. Глумачких свечаности госте је поздравила, пригодним говором, директорка Центра за културу Пожаревац, гђа Галина Перић. Након тога, присутнима се обратио Државни секретар из Министарства културе Републике Србије г. Миодраг Ивановић. 27. Глумачке свечаности отворио је градоначелник Пожаревца и председник Уметничког већа г. Саша Павловић, који је, потом, предао Кључ града председници стручног жирија гђи Даници Максимовић . Беседу о глумцу казивала је драмска уметница гђа Олга Одановић.

Пре почетка 27. Глумачких свечаности, у галерији "Обојена светлост", отворена је изложба ауторке Драгице Гаћеше "Бора Григоровић" посвећена прослављеном позоришном, телевизијском и филмском редитељу, глумцу и сценаристи. 


2.4. 2023. - Прве фестивалске вечери наступило је Југословенско драмско позориште из Београда са представом "Чудо у Шаргану" у режији Јагоша Марковића.

Жири публике ради у саставу; гђа Јасмина Николић, директорка Историјског архива Пожаревац, г. Драги Ивић, дипл. продуцент и г. Радиша Драгојевић, дипл. новинар и глумац аматер.
Стручни жири чине; гђа Даница Максимовић, драмска уметница, г. Небојша Брадић, редитељ иг. Ненад Прокић, драмски писац.
Награду жирија публике добила је Анита Мaнчић којa је тумачила улогу Иконије.
По оцени стручног жирија глумац вечери је Ненад Јездић који је тумачио улогу Просјака.

3.4. 2023. - Друге фестивалске вечери имали смо прилику да погледамо „Атеље 212“ из Београда са представом "Ролеркостер" у режији Милице Краљ. Ове вечери обе награде су се поклопиле. Дара Џокић је била најбоља по оцени жирија публике и стручног жирија.
4.4.2023. - Треће фестивалске вечери наступило је Народно позориште из Сомбора са представом "Галеб“ у режији Милана Нешковића.

Награду жирија публике добила је Јулија Петковић, док је по оцени стручног жирија глумица вечери била Ана Рудакијевић.


5.4.2023. -  Четврте фестивалске вечери наступило је Народно позориште из Београда са представом "Године Врана“ у режији Синише Ковачевића.

Награду жирија публике добио је Петар Стругар, док је по оцени стручног жирија глумац вечери био Бранислав Томашевић.


6.4. 2023. -  Пете фестивалске вечери имали смо прилику да погледамо Народно Позориште из Београда са представом "Магбет" у режији Јагоша Марковића.
Ове вечери обе награде су се поклопиле. Небојша Дугалић је био најбољи по оцени жирија публике и стручног жирија.


7.4.2023. -  "Награда се додељује за снажну на сцени доказану животну околност, да ништа што је створено није истинито, већ да је на овом свету све доведено у сумњу. Ширина глуме којом нам се обратио у својим улогама указује на злу судбину која у стопу прати све оне који говоре истину".

Стручни жири, који је радио у саставу Даница Максимовић, драмска уметница, Небојша Брадић, редитељ и Ненад Прокић, драмски писац, за победника фестивала прогласио је Небојшу Дугалића који је тумачио улогу Магбета у истоименој представи. У част победника публика је имала прилику да ужива у комаду " Пасивно пушење" Звездара театра.