У присуству великог броја посетилаца у Галерији савремене уметности Пожаревац отворена је изложба фотографија „Позоришни портрети“ аутора Бојана Николића. Поставку чини више десетина портрета професионалних и аматерских драмских стваралаца који су од 2010. до 2019. године својим учешћем оплеменили овдашње фестивале „Живка Матић“ и „Миливојев штап и шешир“, Глумачке свечаности „Миливоје Живановић“ као и „Виминацијум фест“.

Госте је у име организатора поздравио Горан Јовановић, док је Мирјана Одавић, саветник Музеја позоришне уметности Србије нагласила  да су изложене фотографије огледало одличног познавања саме сржи театарске уметности али и драгоцени дар за осећај тренутка за драматику, израз лица, покет тела, драмски врхунац.  Печ је о овековеченим тешко ухватљивим тренуцима који често промакну и најпажљивијем гледаоцу скривеном у мраку позоришне дворане.

Уз  аутора Николића, који се захвалио на подршци и указаном поверењу, окупљеним поштоваоцима уметничке фотографије обратио се и Дејан Крстић, члан Градског већа задужен за културу истакавши да ће Николићева поставка имати подршку како Града Пожаревца тако и Центра за културу да ову изложбу види цела Србија, јер то заиста вреди видети.

Изложбу фотографија високог професионалног нивоа прати и занимљиво дизајниран  каталог у коме свој осврт на изложбу „Позоришни портрети“ уз Мирјану Одавић, дају Галина Перић, директорка Центра за културу Пожаревац, Драги Ивић, продуцент, директор Центра за културу Пожаревац од 2013 до 2019. године, Бојан Гачевић историчар, уредник програма Центра за културу Пожаревац и Горан Јовановић, критичар и публициста.

Влада Винкић

фото: Милош Денић