ФЕМУФ (Фестивал музичког филма)

Фестивал је покренут 2012. године са циљем да промовише филмске и музичке вредности, уз едукацију младих људи и упућивање на праве вредности и културолошке и уметничке појаве у области музике и и кинематографије.
Фестивал нуди квалитетну забаву кроз врхунске садржаје који визуелно дочаравају различите музичке правце (класика, џез, рокенрол, поп, панк...). ФЕМУФ нуди могућност упознавања са тенденцијама у области жанра мјузикла, филмованим биографијама музичких икона, снимцима концерата највећих светских рок група.
Фестивал је ревијалног карактера и позивног типа. Одржава се једном годишње, средином месеца јула, у склопу Летњег програма Центра за културу Пожаревац, као Оpen Аir Cinema. Начелно трајање фестивала је шест дана, а за то време се прикаже између 6 и 10 играних и документарних филмова.
Пратећи програм фестивала садржи концерте истакнутих домаћих бендова, уз повремено гостовање бендова из иностранства.ФЕМУФ представља један флексибилни концепт који доноси читаву лепезу жанровских приступа музици и музичарима који су оставили неизбрисив траг.
Финансијску подршку фестивалу од почетка пружа Министарство културе и информисања Републике Србије.


25.10.2021. - Вечерас је отворен јубиларни 10. Фестивал музичког филма ФЕМУФ. На самом почетку, присутнима су се обратили Горан Јовановић, један од креатора фестивала и Дејан Крстић члан Градског већа задужен за културу и информисање. Фестивал је пригодним говором отворила директорка Центра за културу Пожаревац, Галина Перић. Прве фестивалске вечери публика је могла да погледа документарни филм "Бескућник Денди", аутора Југослава Николића. Након филма са аутором су разговор водили Горан Јовановић и Бојан Гачевић, откривајући нам још мало, кроз анегдоте, личност Николе о коме говори филм. У разговору су се дотакли и Новог таласа, чиме је направљен увод у други део вечери у коме је публика могла да погледа култно филмско остварење Милоша Радивојевића "Дечко који обећава".


10.7.2017. - На летњој сцени Центра за културу Пожаревац у току је 6. Фестивал музичког филма - ФЕМУФ.

Почео је 10. јула концертом Ане Софреновић и филмом "Џенис Џоплин – мала, плава девојка", а сваке од наредних вечери пројекцији филма претходило је и претходиће инструментално извођење филмске музике од стране чланова оркестра "ГВАРДИЈА".
Задње вечери фестивала, у суботу 15. јула, пројекцији филма "MILES AHEAD" претходиће педесетоминутни џез концерт у извођењу врхунских музичара са мастером саксофона Предрагом Пауновићем на челу.

Овогодишњи, 6. по реду Фестивал музичког филма - ФЕМУФ, суфинансиран је од стране Министарства културе Републике Србије.

Целовечерњи концерт филмске музике Ане Софреновић на Летњој сцени Центра за културу, је био увертира за почетак „ФЕМУФ“-а, Фестивала музичког филма, после чега је отпочела пројекција филма “Џенис Џоплин – мала, плава девојка“. Пред почетак концерта публици се, у име Центра за културу, обратио Драган Лазовић а након тога је члан Градског већа Града Пожаревца г. Дејан Крстић отворио 6. Фестивал музичког филма ФЕМУФ.

10.7. Џенис Џоплин – мала, плава девојка

11.7. BIX

12.7. Zonda / Folclore Argentino

13.7. GIMME DANGER

14.7. Soul Boys of the Western World

15.7. Miles Ahead


 14.7.2015. - Синоћ је свечано отворен 4. Фестивал музичког филма ФЕМУФ. Прве вечери приказана су два филма, домаћи, документарни, "Живан прави панк фестивал" и белгијски играни филм, кандидат за Оскара 2013. "Крах разбијеног круга". Фестивал су отворили селектор Горан Јовановић и редитељ филма "Живан прави панк фестивал" Огњен Главонић. Након прве пројекције публика је имала прилику да чује занимљиве детаље везане за стварање овог филма. 


17.7.2015. - Пројекција филма "Love Hunter" концерт групе "Love Hunters". 


 2015. - Четврто издање Фестивала музичког филма (ФЕМУФ) биће одржано од 13. до 18. јула на Летњој сцени Центра за културу Пожаревац, који је и организатор манифестације. Покровитељ је Министарство културе Републике Србије.

Селектор фестивала, филмски критичар Горан Јовановић, одабрао је четири играна и исто толико документарних остварења, која ће публици на уметнички начин приближити живот и каријеру музичког великана попут генијалног виолинисте и композитора Никола Паганинија, гитаристе светске славе Едина Карамазова, рокенрол божанства Ника Кејва, ди-џеја Френкија Вајлда, лидера групе Love Hunters Милана Мумина...

На свечаном отварању, 13.јула у 20.30 сати, биће приказан филм Огњена Главонића „Живан прави панк фестивал“, уз присуство аутора. У наставку вечери публика ће видети белгијски филм „Крах разбијеног круга“ Феликса ван Хрунигена, потресну драму која садржи феноменални соундтрацк са кантри музиком. Следе „Легенда о Френкију Вајлду“ Мајкла Доуса, „Паганини, ђаволски виолиниста“ Бернарда Роуза, „Карамазов, слике душе“ српског редитеља Милана Никодијевића, „20.000 дана на земљи“ Џејн Полард и Јана Форсајта, „Love Hunter“ чију режију потписују Немања Бала и Бранислав Бала и филм „Концерт“ Радуа Михаилеануа.

Традиција ФЕМУФ-а је да свој програм допуни и концертом неког од познатих домаћих или страних бендова. Овај пут концерт ће у петак, 17. јула одржати група Лове Хунтерс, након пројекције филма „Love Hunter“.

Улаз на све фестивалске програме је бесплатан.


 Гости ФЕМУФ-а 2014

Разговор са редитељем Миланом Никодијевићем
после пројекције његовог документарца
"Мица и околне приче"

nikodijevic


ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ ПОЖАРЕВАЦ И МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
представљају:

Ф Е М У Ф (3. Фестивал музичког филма)
Летња сцена ЦЗК Пожаревац 14-19.07. 2014.
14.07. Град звука (САД, документарни)
15.07. Леди пева блуз (САД, играни) /ФЕМУФ-ов класик/
16.07. Серж Гензбур (Француска, играни)
17.07. Слотера Ника за председника (САД, документарни)
КОНЦЕРТ ГРУПЕ АТЕИСТ РЕП
18.07. Мица и околне приче (Србија, документарни) /ФЕМУФ-ов изазов/
Здухач (Србија, играни)
19.07. Узимање Вудстока (САД, играни)


2014.

 

2013.