ДЕЧИЈА СЦЕНА

Најмлађи глумци исказали су своје умеће у представама које су биле продукт рада у Школи глуме: „Вилинска шума“, „Баба Јелина клупа“, „Успавана лепотица“, Јежева кућица“, „Пепељуга“, „Звончићи звоне“. Најновија на овој сцени је представа „Кирија“.


 31.12.2020. - Последњег дана ове тешке и суморне године стигле су нам лепе вести. Уместо по лошем, памтимо је по лепим стварима, по наградама и успесима свих секција Центра за културу а нарочито Драмског студија Центра за културу и Позоришта "Миливоје Живановић".

На управо завршеном 3. Међународном фестивалу дечијег драмског стваралаштва "Моравски цветић" у Трстенику Драмски студио Центра за културу Пожаревац је са представом "Миш Маус кућа хаус илити Мачак у чизмама" освојио следеће награде:

  • Најбоља представа по оцени дечијег жирија публике
  • Најбоља представа по оцени стручног жирија
  • Специјална награда за најбољу сценографију Борисав Стојиљковић
  • Специјална награда за најбоље светло Ведран Лукић

Нека нам и следећа година буде као 2020. али само по наградама које смо освојили.

У наставку текста прочитајте образложење жирија наведених награда:

"...И на крају, а заправо на почетку, НАЈБОЉА ПРЕДСТАВА 3. Међународног фестивала дечијег драмског стваралаштва „Моравски цветић“ у Трстенику додељује се Драмском студију Центра за културу Пожаревац, за представу „Миш маус кућа хаус илити Мачак у чизмама“, редитеља Драгише Косаре и Слободана Бобе Степића. Ово је представа коју једногласно проглашавамо најбољом представом. Нисмо могли да не издвојимо и специјалну награду за СВЕТЛО и СЦЕНУ Ведрану Лукићу и Борисаву Стојиљковићу који је и сценограф ове представе. Решење светла у простору, у сценографији, уз костиме, маске и лутке (са елементима позоришта сенки), у великој мери доприноси материјализацији редитељске идеје. „Миш маус кућа хаус илити Мачак у чизмама“ је изузетно маштовита представа, вишеслојне приче о уметности позоришта, о луткарству, о људима који свој сан и живот сањају у позоришту. Нежна, осећајна али весела и ведра у сјајном ритму и са посвећеним и уиграним глумцима ова представа прође зачас. Тужни што је тако брзо крај пожелимо одмах да је поново погледамо!...


 9.12.2020. - На 7. Фестивалу сценских минијатура који је одржан у Лесковцу од 25. до 27. новембра, у онлајн формату, друга награда у категорији глума и перформанс додељена је Драмском студију Центра за културу Пожаревац, за представу „Миш Маус кућа хаус илити Mачак у чизмама“, сцена 3 „Мачак и див“.

Комад представља комбинацију живих глумаца на сцени са луткама, у адаптацији и режији Драгише Косаре и Слободана Бобе Степића.
Наш драмски студио се на овом фестивалу представио и кратким десетоминутним филмом под називом „Кажу да не знамо ништа“, аутора Ведрана Лукића и Слободана Степића као и видео клиповима "Америчке палачинке" Наталије и Милице Марјановић и " Дуњине фризуре и Дуњин плес" Дуње Стошић.

2

1


 - 22.12.2018.
Драмски студио Центра за културу Пожаревац
Б. Нушић
КИРИЈА
Адаптација и режија
Слободан Боба Степић
Да подсетимо, наши млади глумци, у протеклих годину дана, иза себе имају учешће на неколико фестивала и прегршт освојених награда. Поменимо три награде на фестивалу "Моравски цветић" у Трстенику и три награде на 31. Међународном фестивалу хумора за децу у Лазаревцу.Где год су играли, наши млади глумци оставили су снажан уметнички утисак

 - У суботу, 13.10. 2018. одржан је Јавни час полазника Драмског студија Центра за културу Пожаревац. Након часа вршен је пријем и уписано је 26 нових чланова. Упис нових чланова није завршен. Уколико сте били спречени да присуствујете Јавном часу 13.10. а желите да будете део Драмског студија, довољно је да дођете до нас, у Центар за културу Пожаревац

Премијера дечије представе Лепотица и звер, 27.12.2014. Режија: Радан Вилотић

 

27.10.2012. - На основу увида овогодишњих пријављених представа које су пристигле на адресу трећег фестивала ДОПС који се одржавао у Јагодини од 22-27.10.2012. године, селектор фестивала Дејан Цицмиловић (драмски уметник из Београда), одлучио је да се и представа „Јежева кућица“ Дечијег позоришта Центра за културу Пожаревац нађе у такмичарском делу фестивала.Овај фестивал је трајна позоришна манифестација, (од ове године) Регионалног карактера. Фестивал се залаже и даје допринос развоју позоришне уметности. Циљ фестивала је да укључи, награди и афирмише младе позоришне уметнике. 
Млади глумци Дечијег позоришта су одушевили публику и добили све похвале од стручног жирија у саставу Миленко Павлов - драмски уметник, Лидија Вукићевић – драмска уметница и директор јагодинске Гимназије Мирослав Вељковић. Стручни жири је посебно похвалио масовност „малих“ глумаца која задивљује, као и њихову позитивну енергију и жељу за сценским изразом. Једногласном одлуком стручног жирија, Дечије позориште Центра за културу Пожаревац је у конкуренцији дечијих представа понело две награде:
за најбољу сценографију : Мирко Маринковић,
за најбољи костим: Тина Лепосавић и Живославка Дамњановић.

Ове награде потврђују наше постојање и вишегодишњи рад, и свакако ће нам помоћи у даљем раду јер ћемо ово искористити као подстрек за даље стварање. 

dops dobitnici

23.10.2012. - Дечије позориште Центра за културу Пожаревац учествовало је на Фестивалу дечијих и омладинских представа Србије са представом "Јежева кућица". Овај фестивал је трајна позоришна манифестација Републичког карактера. Одржава се сваке године у Јагодини. Фестивал се залаже и даје допринос развоју позоришне уметности у Србији. Циљ фестивала је да укључи, награди и афирмише младе позоришне уметнике.

 

2.10.2012. - Дечије позориште Центра за културу је синоћ на великој сцени отворило сезону премијером представе "Пепељуга". Представу коју је режирала Живославка Дамњановић Цица  изводила је младја група глумаца.
Представа је играна првог дана "Дечије недеље" у оквиру које ће сви програми Центра за културу бити бесплатни.