Рефракт (регионални фестивал алтернативне културе) у Пожаревцу кроз године

2005 – 2015

Фестивал РЕФРАКТ представља јединствену културну појаву на овим просторима. Разлог за овако смелу тврдњу лежи у две чињенице - као прво фестивал једнако третира савремене уметничке продукције из региона Балкана и "остатка" Европе и света, а као друго и још важније, програм фестивала се током неколико дана одвија често паралелно у неколико градова Србије. Управо то и јесу основне идеје и циљеви на којима ради тим фестивала - реанимирати или успоставити редован програм у што већем броју градова у Србији, убрзати и поједноставити културну размену на подручју Западног Балкана и Европе као и света уопште, у пракси и на заједничким пројектима удружити независни културни сектор са државним и градским институцијама културе. Што се области које ова манифестација покрива тиче, чине их: музика, позориште, стрип, фотографија, видео, филм, слам поезија, независно издаваштво. 

Рефракт из године у годину шири утицај на млађу публику у унутрашњости, наставља тренд довођења прогресивних уметника и група из Европе и региона у Србију, показује публици наше уметнике који стварају и раде ван гараница наше земље.На досадашња десет фестивала, публици у Пожаревцу су се током много програма и наступа представили разноврсни уметници и групе из Велике Британије, Канаде, Мексика, Америке, Судана, Норвешке, Словеније, Швајцарске, Хрватске, Шведске, Холандије, Француске, Немачке, Босне и Херцеговине, Италије, Аустрије, Црне Горе, Србије... 

Што се тиче селектованих уметничких продукција које ће бити заступљене у будућности на Рефракт-у, оне ће и даље попуњавати празан простор у културној понуди града и Републике тј. пружаће прилику публици да виде и чују неке ствари које се не могу видети на постојећим фестивалима у Србији. Управо та различитост чини овај фестивал специфичним и привлачним за младе.

Иницијатор и главни организатор фестивала: Културни центар Град Београд (Европски центар за културу и дебату), са својим пријатељима и суорганизаторима из Београда, Пожаревца, Крагујевца, Зрењанина, Пријепоља и Банатског новог села, још увек спроводе једну од „старих“ идеја при реализацији Рефракт-а (још увек помало несвакодневној када је Србија у питању...), то је стављање у погон и окупљање независних и званичних институција културе око једног пројекта. Резултат овог концепта је након свих ових година наравно видљив, јер сви добијају – државне или градске куће културе добијају нову, свежу енергију „споља“, а Србија добија госте који носе позитивне поруке и утиске својим домовима, док се неафирмисаним домаћим уметницима пружа шанса. Највише ипак, бар се надамо добија публика. Млада публика која то више него заслужује било да је у београдском културном центру Град или у Центру за културу Пожаревац.

Основна идеја фестивала је остварена “децентрализација је на делу”...


Кратак садржај Рефракт фестивала уз опис појединих програма из године у годину 2005 – 2015

Пожаревац 2005. мај – јун

Изложба фотографија

Хол Центара за Културу
СТАНИСЛАВ МИЛОЈКОВИЋ (СЦГ)

Концерт
THE CENTRE OF THE UNIVERSE (Норвешка)
SALVATORE (Норвешка)
ДЈ САСХА ЛЕКИЋ (СЦГ)

Изложба стрипа

Хол Центара за Културу
SIMON BUKHAVE (Данска)
МАТЕЈ ЛАВРЕНЧИЧ (Словенија)
ГОРАЖД БОЗЈАК (Словенија)

Концерт
ПЕТРОЛ (СЦГ)
PAOR OF LOVE (СЦГ)

Изложба
МИЛАН ПОЗАНОВИЋ, техно скулптуре
МИРЈАНА ПОПОВИЋ, дигитална уметност


Концерт

АБ РЕ, етно-џез (СЦГ)

(нови етно – џез)


Позоришна представа

Велика сала Центра за културу, алтернативна позоришна представа из Берлина
ISABELLE SCHAD (Немачка)

Режија: Bruno Pocheron


Пожаревац 2006. мај – јун

Концерт

ДАРКО ЏАМБАСОВ БЕНД
ЗЕРКМАН БИГ БАНГ ТРИО (Србија – Београд)

ДJ вече, хол Центра за културу
Drum n bass вече, DJ Rahmanee - пионир басс музике у Србији


Позоришна представа, Велика сала Центра за културу Пожаревац

МИСФИТС(з) или Ми Стварамо Филм и Ти Си Звијезда,

Гледалишче Глеј (Словенија – Љубљана)

(Позната љубљанска театарска трупа Глеј. Драмска опера МИСФИТС(з) или Ми Стварамо Филм и Ти Си Звијезда, је жарновски хибрид који упозорава на двојност сам по себи - кроз љубавну причу партнера који се разилазе и естетска позоришна емоција у комуникацији са публиком."

Као инспирација за представу МИСФИТС(з), у режији Себастијана Хорвата, послужио је комад “The Hip-Hop Waltz of Euridice” иранског редитеља Резе Абдоха.


Изложба, Хол Центара за културу

Изложба фотографија: “ТРН” Дамјан Коцјанчић (Словенија – Љубљана)


Пожаревац 2007.

Рефракт – Реновирање

Јул – Август (три недеље радионица)

ИЗЛОЖБЕ,ИНСТАЛАЦИЈЕ, РАДИОНИЦЕ, ОКРУГЛИ СТОЛОВИ УМЕТНИКА

ТЕМА – ПОВРАТАК ГАСТЕРБАЈТЕРА

На изложбама, које су отворене на неколико локација у Пожаревцу (музеј културне историје, две китњасте куће гастербајтера, градски трг, градски парк, хол и плато Центра за културу), Пожаревљанима су се својим делима и интерактивним презентацијама представили уметници разних националности, претежно српског порекла (или су им партнери пореклом из Србије а сада живе на различитим меридијанима од Судана до Канаде и САД до западне Европе) чије породице неколико генерације живе у иностранству. Радови који су током јула и августа настајали у уметничким радионицама на јавним местима у граду и околини баве се феноменом гастарбајтера, односом локалне заједнице према њима и социјалним контрастима у срединама какве су Пожаревац и Браничевски округ.

Примера ради, у пожаревачком “Музеју културне историје” уметнице Марија Ђорђевић и Ерин Обрадовић су предмете из куће једне савремене гастарбајтерске породице уклопиле у намештај трговачке породице са краја 19. и почетка 20. века. "Музеј историје културе је смештен у кући Трифуновића који су били трговци краја 19, почетка 20. века и који су сво своје покућство довозили бродом из Пеште или Беча. Случај наших гастарбајтера чије предмете излажемо у овом музеју је сличан. Они су све своје ствари донели из Париза", рекла је Ђорђевић. Њена колегиница Ерин Обрадовић чији су преци отишли у Сједињене америчке државе још почетком прошлог века, казала је да је намера да се кроз пројекат дубље сагледа живот гастарбајтера на релацији између западне Европе и Србије. Грађани су, између осталог, били у прилици да слушају Гастарбајтерски радио уживо (прва нет радио презентација у Пожаревцу), погледају породично стабло украшено гастарбајтерским вредносним симболима једне ромске породице која три генерације живи у иностранству. Пројекат је подржало Министарство за дијаспору Србије и Европска културна фондација.


Пожаревац 2008. мај – јун

Изложба, Хол Центра за културу изложба фотографија (принтова)

Томасо Бонавентура, Ходочашћа (Италија)

Концерт, плато Центра за културу

ДИВЕРТ (Пожаревац)

ДУБИОЗА КОЛЕКТИВ (БиХ)


Трибина – округли сто

Јавна трибина “Министарства културе Републике Србије”, Центар за културу, 14,00

"Тачка културног контакта", Србија

(Програм "Култура 2007 – 2013" Европске комисије )


Концерт, Омладински клуб

Концерт jazz хармонике и промоција новог албума “Better alone”,

Simone Zanchini (Италија)

Пожаревац 2009. јун


DJ вече

DJ Colour man, DJ Neba (Србија)

DJ Lamiralio (БиХ, Сарајево)

Концерт, плато Центра за културу

ЧУДЕСНИ БУЏ(Србија – Пожаревац), победник Мајске гитаријаде,

ТОБОГАН (Хрватска – Загреб)


Позоришна представа

„Smoking kills“, Ister teatаr

Smoking kills је по жанровском опредељењу најближи форми one man show-a, а по својој структури је колажног copy-paste типа, у чијем је извођењу дозвољена и пожељна свака врста импровизације и доградње.

Текст и режија: Дамир Вијук, Поставка и адаптација : Вијук / Филиповић
Игра : Игор Филиповић


Хол Центра за културу, Изложба графичког дизајна Небојше Цветковића и стрип магазина „Цегер“, Милета Мијатовић


М. сала Центра за културу

Филмска пројекција „Punto y Raya festival“ у Пожаревцу

13 најбољих кратких филмова из програма овог фестивала


Пожаревац 2010. децембар

Холови Центра за културу, Изложбе стрипа

ИЗЛОЖБА СТРИПА И ИЛУСТРАЦИЈЕ ИЗ РАДИОНИЦА

СРЕЋНЕ ГАЛЕРИЈЕ СКЦ-А
Изложба стрип табли и илустрација млађе и средње генерације стрип аутора пониклих у скц-овој школи стрипа у програмима радионица, едукације и излагачког програма Срећне галерије у последњих 7 година рада на афирмацији и ревалоризацији стрипа.

МЕЂУНАРОДНИ САЛОН СТРИПА

БЕОГРАДСКИ ФЕСТИВАЛИ ДЕВЕТЕ УМЕТНОСТИ,
предавање, трибина и видео презентација догађања, уметника и гостију највећег фестивала стрип уметности у овом делу Европе. Говоре: Мики Пјешчић, уредник,

мр Александар Узелац, координатор међународног конкурса фестивала


Позоришна представа, Велика сала Центра за културу

ЉУДМИЛА РАЗУМОВСКА, “ДРАГА ЈЕЛЕНА СЕРГЕЈЕВНА”
позоришна представа (Театар СКЦ, р. Миодраг Милутиновић)


Позоришна представа, Велика сала Центра за културу

R.W. Fasbinder, АНАРХИЈА У БАВАРСКОЈ,
позоришна представа (Театар СКЦ, р. Миодраг Милутиновић)


 Концерт, м. сала Центра за културу

RAIN DOGS - Tribute band Tom Waits

RAIN DOGS спада у ред најинтрсантнијих клупских бендова са узбудљивим звуком и сценским наступом и има многобројне фанове пре свега међу поклоницима музике Tom Waitsа


Пожаревац 2011. јун – јул

Концерт, плато Центра за културу

SUPERKVARTET YEAH

LIRA VEGA


Хол Центра за култуту, Изложба

Изложба фотографија

„Модни дизајн“,

аутора Daniela Palila из Финске


Градски трг, концерт хип – хоп музичара

МАРЧЕЛО & ФИЛТЕРИ


Концерт, м. сала Центра за културу

OSKAR SCHONNING KVARTET (Stokholm)

Џез звуци који нам омогућавају да на таласу мелодија запловимо jazz водама стокхолмског архипелага.


Пожаревац 2012. октобар

Аutumn event Refracta

Концерт, мала сала

Џез концерт групеFISH IN OIL

Изводе еклектичну ауторску инструменталну музику која кокетира са различитим музичким стиловима, сурфом, филмском музиком, блузом, фрее џезом, панком, слободном импровизацијом и Р&Р. Истовремено сеодупиру да искључиво буду сврстани у било који од наведених праваца, а може се рећи да су најближи њујоршком клупском фри-џез звуку


Изложба стрипа, хол Центра за културу

Изложба стрипа “Energy & Light” о Николи Тесли и концерт бенда ЗОНТАГ стрип цртача

Владимира Недељковића Зонтага

Стрип се састоји из три приче, од тога су две измишљене, а једна је биографска и историјска и односи се на Теслину младост.


 

Концерт, плато Центра за културу

DARKWOOD DUB


 

Концерт, мала сала

Џез концерт бенда NAKED

Нови џез за ново време...


 

Пожаревац 2013. новембар

Представа за децу, мала сала
Гледалишче сенк (Позориште сенки Словенија)

Луткарска представа “Херакло и Карађоз”.

Српски културни центар “Данило Киш”, Љубљана.
представа је намењена млађима (исто тако занимљива и за одрасле) давно заборвљеног позориста на просторима ЈУГОИСТОЧНОГ БАЛКАНА

Креативна радионица, глумачки салон

Како направите лутке за позориште сенки (Карађоз)


 

Концерт, мала сала

Концерт џез бенда АБ РЕ

Назив бенда у преводу са латинског значи без разлога, без узрока, а једна од одредница музике коју свирају гласи: ,,Театарски jazz са примесама балканских фолк мотива”.


 

Пожаревац 2014.

Изложба, хол Центра за културу

Мексички филм на страним плакатима


 

Позоришна представа

Велика сала Центра за културу (позорница)

Представа “White bread” (Канада)

Текст написала и у представи глуми канадска уметница Mia Van Luven.

Режија Pit Defrej, професор позоришне режије на универзитету Алберта у Едмонтону. “Бели хлеб” је црна комедија која иронично коментарише свет после 11. септембра.


 

Концерт, градски трг

STRAY DOGG & Ana Curcin
(нове звезде Инди рока)


 

Концерт бендова, плато Центра за културу

LIRA VEGA

DIVERT


 

Изложба, хол Центра за културу Изложба

ЈПД Берман (Мексико)
Млади фотограф са Јукатана (Мексико) ЈПД Берман – Хуан Пабло Делгадо Берман представио се својом изложбом „Савремени пејсажи” (ова изложба представљају самодеструктивну тенденцију људског рода према природи).