Миливојев штап и шешир - аматерске глумачке свечаности (сусрети варошких позоришта Србије) настао је као пандан глумачким свечаностима „Миливоје Живановић“ које се сваке године одржавају у Пожаревцу почетком априла, у част и славу глумачког позива, а ради трајног сећања на великана наше сцене Миливоја Живановића, рођеног Пожаревљанина.

По свом моделу су практично пресликане свечаности са двема значајним разликама: учесницима и наградама. Учесници су аматерска позоришта Србије, а награде су следеће: сваке вечери жири додељује по једну специјалну награду (за сликовито представљање лика) и једну главну награду – реплику Миливојевог штапа са гравираном плочицом и укориченим знамењем као уверењем о награди. Из круга сваковечерњих добитника штапа жири на крају фестивала бира и свеукупног победника. Тог победника, најбољег међу најбољима, дарује и Миливојевим шеширом са угравираном плочицом и укориченим знамењем, те тако тај глумац комплетира награду. Глумци који су сваке вечери добијали специјално признање за сликовито представљање свог лика не улазе у конкуренцију за Миливојев шешир, већ су конкуренти само добитници Миливојевог штапа. Сходно таквој концепцији фестивал је добио префикс Аматерске глумачке свечаности, да би се нагласила његова сродност са професионалним глумачким свечаностима, а у суфиксацији (консигнацији) је назив – сусрети варошких позоришта Србије. Тиме је фестивал добио релативно дуг наслов, али је отклоњена свака сумња у значење садржаја и поетике. Оснивачи фестивала су пошли од претпоставке да не постоји професионални глумац који пре тога није покушао као аматер да открије своје занимање за позориште и утврди своје вредности. Тако је Миливоје Живановић постао једини глумац који има два фестивала у своју част – аматерски и професионални.


Селектор овогодишњег фестивала је Александер Бако из Старе Пазове. 

Представе у званичној конкуренцији 20. фестивала „Миливојев штап и шешир“ – 2024.:

plakat m


 26.2.2024. - 20. Аматерске глумачке свечаности "Миливојев штап и шешир" отворио је, пригодним говором, заменик градоначелника града Пожаревца г. Предраг Мијатовић. Присутнима се, најпре, у име домаћина, обратила директорка Центра за културу Пожаревац гђа Галина Перић. Такмичарски део фестивала отворило је Градско позориште из Јагодине представом "Омча" у режији Велимира Митровића. Жири, који ове године ради у саставу; Божидар Боба Ђуровић, редитељ, Гордан Бојковић, дир. Народног музеја Пожаревац и Драгана Ивошевић, наст. у пензији, доделио је награду за сликовито приказани лик Марији Дебељаковић Стефановић за улогу Сељанке. За глумца вечери и првог носиоца Миливојевог штапа жири је изабрао Бојана Милорадовића који је тумачио улогу Обрада. У оквиру пратећих програма овогодишњег фестивала, у галерији Центра за културу, свечано је отворена изложба позоришних костима Тине Лепосавић.


27.2.2024. - Друге вечери 20. Аматерских глумачких свечаности "Миливојев штап и шешир" наступило је АП "Ђорђе Дамјанов Ђекша" из Јаше Томића са представом "Поп Ћира и поп Спира" у режији Дарка Граховца. Жири, који ове године ради у саставу; Божидар Боба Ђуровић, редитељ, Гордан Бојковић, дир. Народног музеја Пожаревац и Драгана Ивошевић, наст. у пензији, доделио је награду за сликовито приказани лик Данки Пеки за улогу Персе. За глумицу вечери и другог носиоца Миливојевог штапа жири је изабрао Александру Радивој која је тумачила улогу Сиде. 

28.2.2024. - Треће вечери 20. Аматерских глумачких свечаности "Миливојев штап и шешир" наступило је Академско позориште СКЦ Крагујевац са представом "Бечка столица" у режији Емилије Михаиловић. Жири, који ове године ради у саставу; Божидар Боба Ђуровић, редитељ, Гордан Бојковић, дир. Народног музеја Пожаревац и Драгана Ивошевић, наст. у пензији, доделио је награду за сликовито приказани лик Анђелији Шљивић.
За глумца вечери и трећег носиоца Миливојевог штапа жири је изабрао Стефана Вуковића.

29.2.2024. - Четврте вечери 20. Аматерских глумачких свечаности "Миливојев штап и шешир" наступио је Креативни центар "The State of Art" из Панчева са представом "Убили смо маму, замало" у режији Алисе Оравец. Жири, који ове године ради у саставу; Божидар Боба Ђуровић, редитељ, Гордан Бојковић, дир. Народног музеја Пожаревац и Драгана Ивошевић, наст. у пензији, доделио је награду за сликовито приказани лик Александеру Заину који је тумачио лик Човека.
За глумицу вечери и четвртог носиоца Миливојевог штапа жири је изабрао Алису Оравец која је тумачила лик Мајке Земље.


1.3.2024. - Пете вечери 20. Аматерских глумачких свечаности "Миливојев штап и шешир" наступило је домаће позориште "Миливоје Живановић" Центра за културу Пожаревац са представом "Нормалан а луд" у режији Владимира Ђорђевића. Жири, који ове године ради у саставу; Божидар Боба Ђуровић, редитељ, Гордан Бојковић, дир. Народног музеја Пожаревац и Драгана Ивошевић, наст. у пензији, доделио је награду за сликовито приказани лик Сари Траиловић. За глумца вечери и петог носиоца Миливојевог штапа жири је изабрао Валентина Ољачу.

фото: Влада Винкић


2.3.2024. - Шесте вечери 20. Аматерских глумачких свечаности "Миливојев штап и шешир" наступио је Поетски театар из Обреновца са представом "Клаустрофобична комедија" у режији Душка Ашковића. Жири, који ове године ради у саставу; Божидар Боба Ђуровић, редитељ, Гордан Бојковић, дир. Народног музеја Пожаревац и Драгана Ивошевић, наст. у пензији, доделио је награду за сликовито приказани лик Ненаду Симеуновићу који је тумачио лик Вулета милиционера. За глумца вечери и шестог носиоца Миливојевог штапа жири је изабрао Александра Тадића који је тумачио лик Сава оџачара.


3.3.2024. - Завршене су 20. Аматерске глумачке свечаности "Миливојев штап и шешир". Жири, који је ове године радио у саставу; Божидар Боба Ђуровић, редитељ, Гордан Бојковић, дир. Народног музеја Пожаревац и Драгана Ивошевић, наст. у пензији, доделио је главну награду фестивала, "Миливојев шешир" Александру Тадићу који је тумачио лик Савe оџачара у представи "Класутрофобична комедија" Поетског театра из Обреновца, у режији Душка Ашковића. Александар Тадић је први глумац који је, за 20 година трајања фестивала, два пута освојио ову престижну награду. Награду је најбољем глумцу фестивала уручила директорка Центра за културу Пожаревац Галина Перић, која је, потом, пригодним говором, прогласила фестивал завршеним. У част победника фестивала глумци ОАП "Бранислав Нушић" Центра за културу Мало Црниће одиграли су представу "Иза божијих леђа" у режији Дејана Цицмиловића.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ЖИРИЈА:

Аматерски театар је у прошлости био, а донекле и остао колевка из које су се изродили наши најпознатији глумци и редитељи. А јубиларни пожаревачки фестивал ,,Аматерске глумачке свечаности Миливојев штап и шешир“ је један од најугледнијих позоришних и аматерских фестивала у Србији и региону.

Представе које смо гледали а у њима – у мањој или већој мери – уживали, захваљујући посвећеним глумачким ансамблима су нас охрабриле да упркос овим смутним, транзиционим временима постоје и млади а и стари аматерски глумци који су посвећени позоришној уметности са идејом да нас не само забаве него и озбиљно опомену на горуће друштвене проблеме.

У том смислу се посебно издвојила ,,Клаустрофобична комедија“ Душана Ковачевића, једног од најзначајнијих европских драмских писаца, која је дубоко утемељена у савременој друштвеној збиљи.

У мисаоној и одличној редитељској поставци – коју између осталог – готово уједначена глумачка остварења посебно се – селективним, маштовитим и прецизним глумачким средствима – издвојио Александар Тадић, који је изузетном глумачком уверљивошћу осмислио и дочарао слојевиту и веома захтевну улогу Саве оџачара, због чега је жири једногласно одлучио да га овенча наградом фестивала ,,Миливојев шешир“.

Пожаревац, 3. Март 2024.

Жири фестивала:

Божидар Ђуровић, редитељ, председник жирија

Драгана Ивошевић, професор у пензији

Гордан Бојковић, доктор историјских наука,

Директор Народног музеја у Пожаревцу