Миливојев штап и шешир - аматерске глумачке свечаности (сусрети варошких позоришта Србије) настао је као пандан глумачким свечаностима „Миливоје Живановић“ које се сваке године одржавају у Пожаревцу почетком априла, у част и славу глумачког позива, а ради трајног сећања на великана наше сцене Миливоја Живановића, рођеног Пожаревљанина.

По свом моделу су практично пресликане свечаности са двема значајним разликама: учесницима и наградама. Учесници су аматерска позоришта Србије, а награде су следеће: сваке вечери жири додељује по једну специјалну награду (за сликовито представљање лика) и једну главну награду – реплику Миливојевог штапа са гравираном плочицом и укориченим знамењем као уверењем о награди. Из круга сваковечерњих добитника штапа жири на крају фестивала бира и свеукупног победника. Тог победника, најбољег међу најбољима, дарује и Миливојевим шеширом са угравираном плочицом и укориченим знамењем, те тако тај глумац комплетира награду. Глумци који су сваке вечери добијали специјално признање за сликовито представљање свог лика не улазе у конкуренцију за Миливојев шешир, већ су конкуренти само добитници Миливојевог штапа. Сходно таквој концепцији фестивал је добио префиксАматерске глумачке свечаности , да би се нагласила његова сродност са професионалним глумачким свечаностима, а у суфиксацији (консигнацији) је назив – сусрети варошкихпозоришта Србије. Тиме је фестивал добио релативно дуг наслов, али је отклоњена свака сумња у значење садржаја и поетике. Оснивачи фестивала су пошли од претпоставке да не постоји професионални глумац који пре тога није покушао као аматер да открије своје занимање за позориште и утврди своје вредности. Тако је Миливоје Живановић постао једини глумац који има два фестивала у своју част – аматерски и професионални.


Најбоља глумица 17. Аматерских глумачких свечаности "Миливојев штап и шешир" и добитник "Миливојевог шешира је Бојана Урошевић, глумица Аматерског позоришта "Мирко Таталовић Ћира" из Нове Пазове, за улоге у представи "Све о женама" по тексту Мире Гаврана, у режији Александера Бака.

Награду је добитници уручио председник Скупштине града Пожаревца г. Предраг Мијатовић.

Присутнима се обратила и директорка Центра за културу Пожаревац гђа Галина Перић. Председница жирија гђа Весна Станковић прочитала је образложење овогодишње награде.

Образложење жирија:

Бојана Урошевић, млада глумица из Нове Пазове је добитница Миливојевог шешира, главне награде фестивала „Миливојев штап и шешир“, који се седамнаести пут одржао у Пожаревцу.

У комедији хрватског писца Мира Гаврана „Све о женама“ Бојана је показала свој раскошан таленат, играјући различите улоге, сваки пут уверљиво, правдајући своје поступке и реплике на сцени до последњег даха. Мењала је костиме, карактере, дијалекат, вешто, са лакоћом врхунског професионалца, поигравала се комичарским техникама и средствима далеко зрелијег глумца, него што сама има година.

Уз сјајне колегинице и сама је више блистала, од првог тренутка освојила публику и показала да међу аматерима има изванредних глумаца, који могу да стану раме уз раме са глумцима који су се за то годинама школовали.

Као публика се радујемо Бојаниним новим креацијама.

Жири 17. Фестивала „Миливојев штап и шешир“


XVII Аматерске глумачке свечаности "Миливојев штап и шешир"
од 22.2-1.3.2021. године на YouTube каналу Центра за културу

www.youtube.com/centarpozarevac

plakat flat web2

22.2. у 20сати
Академско позориште СКЦ Крагујевац
ТОТОВИ
Текст:Иштван Еркењ

Режија: Костадин Стојадинов

https://youtu.be/yYtVQfaJArw

Након одгледане представе СКЦ Крагујевац "ТОТОВИ", жири 17. Аматерских глумачких свечаности, који ради у саставу;

  • Весна Станковић, глумица
  • Вера Зарић Митровић, дир. Народне библиотеке Пожаревац
  • Љиљана Дабић, дир. Галерије "Милена Павловић Барили"

донео је одлуку да за Сликовито приказани лик награди Јулију Вучковић, за улогу Агике Тот.
Глумица вечери и први добитник штапа је Милица Ђорђевић за улогу Госпођице Гизи Гезе. 


 23.2. у 20 сати
Новосадско аматерско позориште "Шмиранти"
ЛУДА ЛОВА
Текст: Реј Куни

Режија: Бошко Петров

https://youtu.be/hqX_b-E_fhs

Након одгледане представе "ЛУДА ЛОВА" Новосадског аматерског позоришта "Шмиранти", у режији Бошка Петрова, жири у саставу:

Весна Станковић, глумица
Вера Зарић Митровић, дир. Народне библиотеке Пожаревац
Љиљана Дабић, дир. Галерије "Милена Павловић Барили",

донео је одлуку да награду за Сликовито креирани лик додели Милошу Малешевићу. Добитник Миливојевог штапа и глумац вечери је Давид Мијатовић.


 24.2. у 20 сати
Аматерско позориште "Мирко Таталовић Ћира", Нова Пазова
СВЕ О ЖЕНАМА
Текст: Миро Гавран

Режија: Александер Бако

https://youtu.be/R2xAarCgXJM

Након одгледане представе "СВЕ О ЖЕНАМА, Аматерског позоришта "Мирко Таталовић Ћира" из Нове Пазове, жири 17. Аматерских глумачких свечаности, који ради у саставу;
Весна Станковић, глумица
Вера Зарић Митровић, дир. Народне библиотеке Пожаревац
Љиљана Дабић, дир. Галерије "Милена Павловић Барили",
донео је одлуку да за сликовито приказани лик награди две глумице, Ивану Гашић Грбић и Дијану Влајинић
Глумица вечери и добитник штапа је Бојана Урошевић.

 25.2. у 20 сати
Аматерско позориште "Театар 13" - Блаце
ТРЕ СОРЕЛЕ
Текст: Стеван Копривица

Режија: Зоран Цветковић

https://youtu.be/YaIDHmzwo9M

Након одгледане представе "Тре сореле" Аматерског позоришта "Театар 13" из Блаца , жири 17. Аматерских глумачких свечаности донео је одлуку да за Сликовито приказани лик награди Сашу Савића, за улогу Дамјана.
Глумица вечери и добитник штапа је Ленка Ћојбашић за улогу Розе.


 26.2. у 20 сати
Градско позориште Јагодина
ОПЕТ ПЛАЧЕ АЛ САД ОД СРЕЋЕ
Текст: Новица Савић

Режија: Бранко Поповић

https://youtu.be/jVXrv7qVc1w

Након одгледане представе "Опет плаче ал сад од среће" Градског позоришта из Јагодине, жири 17. Аматерских глумачких свечаности, који ради у саставу; Весна Станковић, глумица, Вера Зарић Митровић, дир. Народне библиотеке Пожаревац и Љиљана Дабић, дир. Галерије "Милена Павловић Барили" донео је одлуку да за Сликовито приказани лик награди Петра Митића, за улогу Радојка. Глумица вечери и добитник штапа је Виолета Пешић за улогу Оливере.


 27.2. у 20 сати
Позориште "Миливоје Живановић" Пожаревац
ОЖАЛОШЋЕНА ПОРОДИЦА
Текст: Бранислав Нушић

Режија: Драгана Стојановић

https://youtu.be/PZzeJxGpOhs

Након одгледане представе "Ожалошћена породица" Позоришта "Миливоје Живановић" , жири 17. Аматерских глумачких свечаности, који ради у саставу; Весна Станковић, глумица, Вера Зарић Митровић, дир. Народне библиотеке Пожаревац и Љиљана Дабић, дир. Галерије "Милена Павловић Барили" донео је одлуку да за Сликовито приказани лик награди Благоја Савовића за улогу Агатона. Глумица вечери и добитник штапа је Гордана Митић за улогу Виде.


 28.2. у 20 сати
Позориште "Раша Плаовић" Уб
ДАВИТЕЉ ПРОТИВ ДАВИТЕЉА
по филмском сценарију Небојше Пајкића и Слободана Шијана

режија: Душко Ашковић

https://youtu.be/IIU_WVJy5Ag

Након одгледане представе "Давитељ против давитеља" Позоришта "Раша Плаовић" са Уба , жири 17. Аматерских глумачких свечаности, који ради у саставу;
Весна Станковић, глумица,
Вера Зарић Митровић, дир. Народне библиотеке Пожаревац и
Љиљана Дабић, дир. Галерије "Милена Павловић Барили" донео је одлуку да за Сликовито приказани лик награди Александра Петровића за улогу Инспектора Огњена Страхињића.
Глумица вечери и добитник штапа је Славица Малетић за Мице Мојсиловић.

 1.3. у 20 сати - У част награђених
Центар за културу МАСУКА
ОМЛАДИНСКИ ПОЗОРИШНИ АНСАМБЛ
ЧЕКАЈУЋИ ГОДОА
Текст: Самјуел Бекет
Адаптација и режија: Павле Јозић

https://youtu.be/QvImxUzRIrU