Позориште "Миливоје Живановић"

Миливоје Живановић (Пожаревац,2. април 1900 — Београд, 15. новембар 1976) је био српски позоришни и филмски глумац.

Глумачку каријеру је започео у путујућим трупама.Његов почетак бављења глумом везује се за путујуће позориште у Србији 1919. године. Био је члан Српског народног позоришта у Новом Саду 1923, у Скопљу 1928, и Београду 1932. године. Са успехом је играо трагичне и комичне ликове. Био је првак Југословенског драмског позоришта у Београду од 1947. до 1970. године.Године 1970. је прешао у Савремено позориште Београд (данас Београдско драмско позориште), где је наступио у само једној представи.

 

*Фотографије уступила породица Ивошевић.


О ПОЗОРИШТУ МИЛИВОЈЕ ЖИВАНОВИЋ

У доба Јоакима Вујића у механама Пожаревца приказиване су представе дилетантских дружина.
Прво месно позориште прорадило је 1841. године . Водио га је учитељ Мојсило Живојиновић. Одиграно је на почетку године, шест представа . Јасно је да су се глумци окупили у календарској 1840. години, али за то нема документованих доказа, те се 1841. година узима као почетак позоришног живота у Пожаревцу .

Играна је и ''посрбљеница'' Шекспировог ''Ромеа и Јулије'' коју је сачинио Кристијан Феликс Вајсе. Између два светска рата (1929-1934) у Пожаревцу радило је Градско народно позориште, прво професионално позориште у овом крају. Од 1944. до 1954. ради и друго професионално позориште "Народно позориште . Извело је 85 премијера са 1156 представа! После покушаја са Малим театром који су шездесетих година водили Слободан Стојановић и Мића Илић, 18. децембра 1972. године почиње са радом Градско аматерско позориште Пожаревац. Године 1981. преласком у нову зграду Дома културе позориште добија назив Аматерско позориште ''Миливоје Живановић'', а године 1987. из свог имена уклања атрибут аматерско.

Запажене успехе у новијој историји овог позоришта забележиле су представе „Птиц и птица“, “Арсеник и старе чипке“, „Књига Друга“, „Позив на погубљење“, „Ћелава певачица“, „Чекајући Годоа“, „Маратонци трче почасни круг“, "Идемо у лов".... 

Врхунац успеха је и гостовање позоришта у Русији са представом "Позив на погубљење" 2012. године.

Данас је Пожаревац град позоришних фестивала: један фестивал посвећен је Живки Матић, а Миливоје Живановић је, сасвим сигурно, једини глумац на свету који има у своју част два фестивала: један аматерски, сусрете варошких позоришта Србије ''Миливојев штап и шешир'' и професионални - Глумачке свечаности. Од 2018. године у организацији Центра за културу, чији је позориште саставни део, одржава се и Виминациум Фест - Митови стари и нови.