Центар за културу Пожаревац, на челу са тадашњим директором Горданом Бојковићем, на десету годишњицу смрти велике српске глумице Живке Матић која се родила и умрла у Пожаревцу, оснива фестивал. Живка Матић је каријеру значајно и пресудно обогатила радијским и телевизијским улогама, чиме се издвојила у односу на тадашње колегинице и колеге. До шездесетих година и масовнијег коришћења ова два медија, глумци су своју популарност највише стицали кроз филмски и позоришни рад. Радио, са својим популарним емисијама (Весело вече, Вече уз радио, Аутобус у пола шест,Вечерас заједно и другим) створио је звезде југословенске естраде, па и саму естраду. Телевизија је томе још више допринела јер су серије биле изванредног квалитета, одличних сценарија, а продукција је била у потпуности филмска. Десетине таквих серија изнедриле су нове јунаке јавног живота. Глумци окупљени око Веселе вечери, Мија Алексић, Миодраг Петровић Чкаља, Бата Паскаљевић, Бранка Веселиновић и други, чинили су окосницу тог ударног таласа. Грађани села Луга и Љубав на сеоски начин биле су улазнице за славу и Живки Матић. Међутим, као и многи други, повлачењем из уметничког живота, она је пала у заборав и умрла је у Пожаревцу , у коме се и родила, као социјални случај. Град се постарао за њену сахрану, а ентузијасти Центра за културу у њену част покренули су овај фестивал. Он је, најпре био замишљен као фестивал драмских аматера Браничевског округа, међутим, узимајући у обзир обим продукције на поменутом подручју и популарност Живке Матић у ширем окружењу, селектори су добили могућност да крену ка терену који природно гравитира Пожаревцу.

      Смотра је организована у фестивалској форми и такмичарског је карактера. На њој учествују аматерска позоришта Подунавља и Поморавља, са ближим одређењем ка местима која природно и социолошки гравитирају Пожаревцу. Фестивал траје просечно од четири до шест дана. Последње вече није такмичарско, већ се у част проглашења победника игра ревијална представа. Стручни жири састоји се из три члана: уредника програма Центра за културу Пожаревац, глумца позоришта Миливоје Живановић и јавне личности нашега града која се афирмисала у позоришном животу (као критичар, новинар, љубитељ, бивши глумац, итд). Жири сваке вечери бира најбољу глумицу и најбољег глумца. То може бити било ко из играјуће поделе, без обзира да ли је играо главну или епизодну улогу. Цене се глумачка убедљивост, сликовитост, изражајност, сарадња с ансамблом у светлу испуњавања редитељских задатака, као и укупни хабитус. Из круга сваковечерњих победника бирају се најбоља глумица и најбољи глумац фестивала. Поред њих, жири предлаже уметничком директору фестивала најбољу представу која ће , потом, бити ревијално одиграна на фестивалу Миливојев штап и шешир, сусретима варошких позоришта Србије који се сваке године одржавају у Пожаревцу у другој половини фебруара.

На страници Фото можете погледати фотографије са досадашњих фестивала


Услед наповољне епидемиолошке ситуације у Републици Србији, ове године, XIII Смотра драмских аматера Поморавља и Подунавља "Живка Матић" биће одржана онлине. Сваке вечери, почев од 1.12. на нашем Youtube каналу биће емитована по једна представа из овогодишње селекције.

Линкове ка представама ћемо објавити 30.11.

Као и до сада, жири ће наградити најбоља глумачка остварења, у мушкој и женској конкуренцији из сваке од представа а из круга тих добитника, на крају фестивала ће прогласити и најбољег глумца, најбољу глумицу као и најбољу представу овогодишње смотре, која ће бити одиграна на затварању XVII Сусрета варошких позоришта Србије "Миливојев штап и шешир", следеће године. Селектор је био Александар Лукић, уредник програма у ЦЗК Пожаревац.

Ове године жири ради у саставу:

Милош Јагодић, редитељ

Валентино Ољача, глумац Позоришта "Миливоје Живановић"

Марија Вајнер, глумица Позоришта "Миливоје Живановић"

Министарство културе и информисања Републике Србије финансијски је подржало овогодишњу смотру.

zivka matic 2020

 

2.12.2020. - Прве фестивалске вечери видели смо представу "ЧЕКАЈУЋИ ГОДОА" Омладинског позоришног ансамбла Центра за културу "Масука" из Велике Плане, у режији Павла Јозића.
Жири фестивала је за глумицу вечери прогласио Марију Бановић која је тумачила улогу Девојчице. Глумац вечери је Марко Пантовић који је тумачио улогу Владимира.

Marija Banovic

Marko Pantovic


   3.12. 2020. - Синоћ је, нашем YouTube каналу, емитована друга представа на XIII Смотри драмских аматера "Живка Матић". Публици се представило Градско позориште УКЦ Смедеревска Паланка са представом "Шта је собар видео". Жири је за глумицу вечери прогласио Сању Дојчиновић која је тумачила улогу Госпође Прентис. Награду за глумца вечери добио је Иван Јеремић за улогу Николаса Бекета.

sobar2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sobaar1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


4.12. - Треће фестивалске вечери представило нам се Градско позориште из Јагодине, представом "Црна дама" у режији Томе Трифуновића. Жири је за глумицу вечери прогласио Јелену Јовановић која је тумачила улогу Катарине. Награду за глумца вечери добио је Петар Митић за тумачење улоге Луја.

jagodina


 5.12. - Последње фестивалске вечери погледали смо представу "Појава постаје масовна" Центра за културу "Свети Стефан, деспот српски"Театар "Ресава" Деспотовац, у режији Саше Латиновића. Награду за глумицу вечери добила је Лана Стојадиновић, за улогу Ружице. Глумац вечери је Немања Радивојевић, који је награду добио за улогу Полицајца.

despotovac1


8.12.2020. -Данас су, у просторијама Центра за културу, додељене награде најбољима на управо одржаној XIII Смотри драмских аматера Поморавља и Подунавља "Живка Матић". Председник овогодишњег жирија, редитељ Милош Јагодић, прочитао је образложења додељених награда. Директорка ЦЗК Пожаревац доделила је награде а затим, пригодним говором, прогласила овогодишњи фестивал завршеним.

У наставку текста можете прочитати образложење жирија:

Жири 13. Смотре драмских аматера Поморавља и Подунавља „Живка Матић“ у саставу: Марија Вајнер (члан), Валентино Ољача (члан) и Милош Јагодић (председник), после одгледаних снимака свих представа, доноси следеће одлуке:

  • Награда за најбољу женску улогу додељује се ЈЕЛЕНИ ЈОВАНОВИЋ за улогу Катарине у представи „Црна дама“ Градског позоришта Јагодина.

Њена надахнута и уверљива игра имала је снагу трагедије и заиграност детета, а прецизно одабрана глумачка средства усмеравала су енергију и начин игре комплетног ансамбла.

  • Награда за најбољу мушку улогу додељује се НЕМАЊИ РАДИВОЈЕВИЋУ за улогу Полицајца у представи „Појава постаје масовна“ Центра за културу „Свети Стефан деспот српски“ из Деспотовца.

Богатим глумачким изразом, лавирајући између комедије и фарсе, он је слојевито дочарао свој лик, а енергијом и разиграношћу био је покретачка снага целе представе.

  • Награда за најбољу представу у целини додељује се ПОЗОРИШТУ „МАСУКА“ из Велике Плане за представу „Чекајући Годоа“ Семјуела Бекета у режији Павла Јозића.

Вођен слојевитим и занимљивим редитељским поступком, у метафоричном сценском простору, веома уједначен глумачки ансамбл успео је да апсурдну и трагичну причу транспонује у аутентичну позоришну форму уздигнуту на ниво симбола.