Центар за културу Пожаревац, на челу са тадашњим директором Горданом Бојковићем, на десету годишњицу смрти велике српске глумице Живке Матић која се родила и умрла у Пожаревцу, оснива фестивал. Живка Матић је каријеру значајно и пресудно обогатила радијским и телевизијским улогама, чиме се издвојила у односу на тадашње колегинице и колеге. До шездесетих година и масовнијег коришћења ова два медија, глумци су своју популарност највише стицали кроз филмски и позоришни рад. Радио, са својим популарним емисијама (Весело вече, Вече уз радио, Аутобус у пола шест,Вечерас заједно и другим) створио је звезде југословенске естраде, па и саму естраду. Телевизија је томе још више допринела јер су серије биле изванредног квалитета, одличних сценарија, а продукција је била у потпуности филмска. Десетине таквих серија изнедриле су нове јунаке јавног живота. Глумци окупљени око Веселе вечери, Мија Алексић, Миодраг Петровић Чкаља, Бата Паскаљевић, Бранка Веселиновић и други, чинили су окосницу тог ударног таласа. Грађани села Луга и Љубав на сеоски начин биле су улазнице за славу и Живки Матић. Међутим, као и многи други, повлачењем из уметничког живота, она је пала у заборав и умрла је у Пожаревцу , у коме се и родила, као социјални случај. Град се постарао за њену сахрану, а ентузијасти Центра за културу у њену част покренули су овај фестивал. Он је, најпре био замишљен као фестивал драмских аматера Браничевског округа, међутим, узимајући у обзир обим продукције на поменутом подручју и популарност Живке Матић у ширем окружењу, селектори су добили могућност да крену ка терену који природно гравитира Пожаревцу.

      Смотра је организована у фестивалској форми и такмичарског је карактера. На њој учествују аматерска позоришта Подунавља и Поморавља, са ближим одређењем ка местима која природно и социолошки гравитирају Пожаревцу. Фестивал траје просечно од четири до шест дана. Последње вече није такмичарско, већ се у част проглашења победника игра ревијална представа. Стручни жири састоји се из три члана: уредника програма Центра за културу Пожаревац, глумца позоришта Миливоје Живановић и јавне личности нашега града која се афирмисала у позоришном животу (као критичар, новинар, љубитељ, бивши глумац, итд). Жири сваке вечери бира најбољу глумицу и најбољег глумца. То може бити било ко из играјуће поделе, без обзира да ли је играо главну или епизодну улогу. Цене се глумачка убедљивост, сликовитост, изражајност, сарадња с ансамблом у светлу испуњавања редитељских задатака, као и укупни хабитус. Из круга сваковечерњих победника бирају се најбоља глумица и најбољи глумац фестивала. Поред њих, жири предлаже уметничком директору фестивала најбољу представу која ће , потом, бити ревијално одиграна на фестивалу Миливојев штап и шешир, сусретима варошких позоришта Србије који се сваке године одржавају у Пожаревцу у другој половини фебруара.

На страници Фото можете погледати фотографије са досадашњих фестивала


XVI Смотра драмских аматера Поморавља и Подунавља
"Живка Матић"

plakat zivka 2021


24.11. - Центар за културу Пожаревац је по 16. пут домаћин Смотре драмских аматера Поморавља и Подунавља "Живка Матић". Смотру драмских аматера Поморавља и Подунавља отворио је заменик градоначелника Града Пожаревца г. Предраг Мијатовић. Присутнима се, у име домаћина и организатора смотре, Центра за културу Пожаревац, обратила директорка гђа Галина Перић. Прве вечери смотре наступило је Позориште "Креативни хаос" из Смедерева са представом "ИЗА КУЛИСА" по тексту Мајкла Фрејна, у режији Невене Ракочевић. Жири смотре који ове године ради у саставу; Александар Волић, редитељ, Виолета Марковић и Љиљана Панић за глумицу вечери прогласио је Јелену Стевановић, која је тумачила улоге Брук и Вики . Жири је за глумца вечери прогласио Ивана Бајчића који је тумачио улоге Селсдона и Провалника . Ово двоје глумаца улази у конкуренцију за најбољу глумицу и глумца смотре а представа "ИЗА КУЛИСА" за најбољу представу 16. Смотре Драмских аматера Поморавља и Подунавља "Живка Матић". Најбоља представа овогодишње смотре биће одиграна у част најбољег глумца Аматерских глумачких свечаности "Миливојев штап и шешир" у фебруару 2024. године. 


25.11. - Друге фестивалске вечери наступило је АП "Бранислав Нушић" Центра за културу Мало Црниће, са представом "ИЗА БОЖИЈИХ ЛЕЂА" у режији Дејана Цицмиловића. Жири, који ове године ради у саставу; Александар Волић, редитељ, Виолета Марковић и Љиљана Панић за глумицу вечери прогласио је Драгану Костић Милутиновић, која је тумачила улоге Јулке . Жири је за глумца вечери прогласио Валентина Ољачу који је тумачио улогу Јове. Ово двоје глумаца улази у конкуренцију за најбољу глумицу и глумца смотре а представа "ИЗА БОЖИЈИХ ЛЕЂА" за најбољу представу 16. Смотре Драмских аматера Поморавља и Подунавља "Живка Матић". Најбоља представа овогодишње смотре биће одиграна у част најбољег глумца Аматерских глумачких свечаности "Миливојев штап и шешир" у фебруару 2024. године. 


26.11.- Треће фестивалске вечери наступило је АП Центра за културу "Драган Кецман", са представом "КЛОПКА ЗА БЕСПОМОЋНОГ ЧОВЕКА" у режији Ивана Драгојловића. Жири, који ове године ради у саставу; Александар Волић, редитељ, Виолета Марковић и Љиљана Панић за глумицу вечери прогласио је Дијану Гржобић, која је тумачила улогу Неде. Жири је за глумца вечери прогласио Милана Ранчића који је тумачио улогу Инспектора Крстића . Ово двоје глумаца улази у конкуренцију за најбољу глумицу и глумца смотре а представа "КЛОПКА ЗА БЕСПОМОЋНОГ ЧОВЕКА" за најбољу представу 16. Смотре Драмских аматера Поморавља и Подунавља "Живка Матић". Најбоља представа овогодишње смотре биће одиграна у част најбољег глумца Аматерских глумачких свечаности "Миливојев штап и шешир" у фебруару 2024. године. 


27.11.- Четврте фестивалске вечери наступило је Позориште "Кастелум" из Костолца, са представом "БИЛА ЈЕ ТО ШЕВА" у режији Фуада Табучића. Жири, који ове године ради у саставу; Александар Волић, редитељ, Виолета Марковић и Љиљана Панић за глумицу вечери прогласио је Наташу Роквић, која је тумачила улогу Јулије. Жири је за глумца вечери прогласио Дејана Милошевића који је тумачио улогу Ромеа . Ово двоје глумаца улази у конкуренцију за најбољу глумицу и глумца смотре а представа "БИЛА ЈЕ ТО ШЕВА" за најбољу представу 16. Смотре Драмских аматера Поморавља и Подунавља "Живка Матић". Најбоља представа овогодишње смотре биће одиграна у част најбољег глумца Аматерских глумачких свечаности "Миливојев штап и шешир" у фебруару 2024. године.


28.11.- Последње фестивалске вечери наступио је Театар "Ресава" Центра за културу "Свети Стефан, деспот српски" из Деспотовца, са представом "РУЖЕЊЕ НАРОДА" у режији Мирољуба Ивановића и Немање Радивојевића. Жири, који ове године ради у саставу; Александар Волић, редитељ, Виолета Марковић и Љиљана Панић је за глумца вечери прогласио Немању Радивојевића који је тумачио улогу Јездимира Куштримовића . Овај глумац улази у конкуренцију за најбољег глумца смотре а представа "РУЖЕЊЕ НАРОДА" за најбољу представу 16. Смотре Драмских аматера Поморавља и Подунавља "Живка Матић". Најбоља представа овогодишње смотре биће одиграна у част најбољег глумца Аматерских глумачких свечаности "Миливојев штап и шешир" у фебруару 2024. године.


29.11. - Завршена је 16. Смотра драмских аматера Поморавља и Подунавља "Живка Матић. Жири смотре који је ове године радиоу саставу; Александар Волић, редитељ, Љиљана Панић, професорка и Виолета Марковић, пред. УЛИС "Милена Павловић Барили", за најбољу глумицу фестивала прогласио је Дијану Гржобић, за улогу Неде, у представи "Клопка за беспомоћног човека" Аматерског позоришта Центра за културу "Драган Кецман" из Кучева. Најбољи глумац фестивала је Валентино Ољача, који је тумачио улогу Јове у представи "Иза божијих леђа" ОАП "Бранислав Нушић" Центра за културу Мало Црниће. Најбоља представа овогодишње смотре је "Иза божијих леђа" ОАП "Бранислав Нушић" Центра за културу Мало Црниће у режији Дејана Цицмиловића. Након доделе награда, присутнима се обратила и пригодним говором прогласила смотру завршеном директорка Центра за културу Пожаревац гђа Галина Перић. У част награђених, Словачко позориште „ВХВ“, СКУД “Херој Јанко Чмелик“, одиграло је представу "Ковачи" у режији Александера Бака. Хвала нашој верној публици која је и ове године испратила фестивал, у нашој кући и нашем граду који једини огрганизују четири значајна позоришна фестивала у Србији. Видимо се у позоришту!