Центар за културу Пожаревац, на челу са тадашњим директором Горданом Бојковићем, на десету годишњицу смрти велике српске глумице Живке Матић која се родила и умрла у Пожаревцу, оснива фестивал. Живка Матић је каријеру значајно и пресудно обогатила радијским и телевизијским улогама, чиме се издвојила у односу на тадашње колегинице и колеге. До шездесетих година и масовнијег коришћења ова два медија, глумци су своју популарност највише стицали кроз филмски и позоришни рад. Радио, са својим популарним емисијама (Весело вече, Вече уз радио, Аутобус у пола шест,Вечерас заједно и другим) створио је звезде југословенске естраде, па и саму естраду. Телевизија је томе још више допринела јер су серије биле изванредног квалитета, одличних сценарија, а продукција је била у потпуности филмска. Десетине таквих серија изнедриле су нове јунаке јавног живота. Глумци окупљени око Веселе вечери, Мија Алексић, Миодраг Петровић Чкаља, Бата Паскаљевић, Бранка Веселиновић и други, чинили су окосницу тог ударног таласа. Грађани села Луга и Љубав на сеоски начин биле су улазнице за славу и Живки Матић. Међутим, као и многи други, повлачењем из уметничког живота, она је пала у заборав и умрла је у Пожаревцу , у коме се и родила, као социјални случај. Град се постарао за њену сахрану, а ентузијасти Центра за културу у њену част покренули су овај фестивал. Он је, најпре био замишљен као фестивал драмских аматера Браничевског округа, међутим, узимајући у обзир обим продукције на поменутом подручју и популарност Живке Матић у ширем окружењу, селектори су добили могућност да крену ка терену који природно гравитира Пожаревцу.

      Смотра је организована у фестивалској форми и такмичарског је карактера. На њој учествују аматерска позоришта Подунавља и Поморавља, са ближим одређењем ка местима која природно и социолошки гравитирају Пожаревцу. Фестивал траје просечно од четири до шест дана. Последње вече није такмичарско, већ се у част проглашења победника игра ревијална представа. Стручни жири састоји се из три члана: уредника програма Центра за културу Пожаревац, глумца позоришта Миливоје Живановић и јавне личности нашега града која се афирмисала у позоришном животу (као критичар, новинар, љубитељ, бивши глумац, итд). Жири сваке вечери бира најбољу глумицу и најбољег глумца. То може бити било ко из играјуће поделе, без обзира да ли је играо главну или епизодну улогу. Цене се глумачка убедљивост, сликовитост, изражајност, сарадња с ансамблом у светлу испуњавања редитељских задатака, као и укупни хабитус. Из круга сваковечерњих победника бирају се најбоља глумица и најбољи глумац фестивала. Поред њих, жири предлаже уметничком директору фестивала најбољу представу која ће , потом, бити ревијално одиграна на фестивалу Миливојев штап и шешир, сусретима варошких позоришта Србије који се сваке године одржавају у Пожаревцу у другој половини фебруара.

На страници Галерија можете погледати фотографије са досадашњих фестивала


ДЕСЕТА СМОТРА АМАТЕРСКИХ ПОЗОРИШТА ПОДУНАВЉА И ПОМОРАВЉА
,,ЖИВКА МАТИЋ"
3 - 7. децембар 2017.


3.12. (недеља) у 20 сати

КПЦ Петровац на Млави, Позориште "Бата Булић"

Стеван Копривица

"МИ ЧЕКАМО БЕБУ"

р. Милош Јагодић

mcb plakat A3 cirilica copy 698x1024

4.12. (понедељак) у 20 сати

Позориште "Масука", Велика Плана

Дејан Петковић

"ВИА ДОЛОРИС"

р. Милош Јагодић


via doloris masuka                           

5.12. (уторак) у 20 сати

Позориште "Креативни хаос", Смедерево

Љубомир Симовић

''ПУТУЈУЋЕ ПОЗОРИШТЕ ШОПАЛОВИЋ''

р. Невена Ракочевић

sopalovic                                                         

6.12. (среда) у 20 сати

Позориште "Кастелум", Костолац

Ј.С.Поповић

''ПОКОНДИРЕНА ТИКВА''

р. Фуад Табучић

tikva                                                                

7.12. (четвртак) у 20 сати

Позориште "Миливоје Живановић" Центра за културу Пожаревац

Иво Андрић

''ЗНАКОВИ''

р. Милош Вељковић

znakovi


 3.12. 2017. - Десету Смотру драмских аматера Поморавља и Подунавља "Живка Матић" свечано је отворио г. Бојан Илић, председник Скупштине града Пожаревца.

Пре почетка фестивала одржана је промоција монографије "Наша Живка" у издању Центра за културу Пожаревац и Музеја позоришне уметности Србије. На промоцији су говорили г. Драги Ивић, дир. Центра за културу, мр Александра Милошевић из Музеја позоришне уметности Србије, г. Бранислав Јешић, члан породице Живке Матић и г. Горан Јовановић, филмски критичар.

Прве фестивалске вечери наступило је АП "Бата Булић" КПЦ Петровац на Млави са представом "Ми чекамо бебу".

Стручни жири који ради у саставу; гђа. Тања Мрђа, г. Александар Лукић и г. Валентино Ољача, за глумицу вечери прогласили су Милицу Илић која је тумачила улогу комшинице. Глумац вечери је Јован Ивковић који је тумачио улогу Комшије. 


4.12.2017. - Друге фестивалске вечери Центар за културу "Масука" из Велике Плане представио се пожаревачкој публици представом "Виа долорис", о недовољно познатом и рехабилитованом принцу, Ђорђу Карађорђевићу.

За глумца вечери жири је прогласио Марка Богдановића који је тумачио улогу Ђорђа Карађорђевића. 


 5.12.2017. - Треће фестивалске вечери смедеревско позориште "Креативни хаос" представило се позоришним класиком из пера Љубомира Симовића и у режији Невене Ракочевић. Награду за глумицу вечери добила је Катарина Ђурић, док је глумац вечери Стефан Николић.


6.12.2017. - Последње такмичарске вечери глумци позоришта Цастеллум из Костолца одиграли су још један класик домаћег театра, Покондирену тикву, Јована Стерије Поповића. За глумицу вечери жири је прогласио Нину Станковић, док је глумац вечери Лазар Вујовић. Последње фестивалске вечери глумци позоришта "Миливоје Живановић" извешће дуодраму "Знакови" након чега ће бити проглашени најбољи глумац, глумица и најбоља представа овогодишње, 10. по реду Смотре драмских аматера Поморавља и Подунавља "Живка Матић".

Након синоћне представе публика и глумци поздравили су аплаузом нашу младу суграђанку Лену Милојевић, којој је јуче, 6. децембра био рођендан. Лена је пожелела да на дан свог рођења доведе своје другаре у позориште, Центар за културу јој је испунио жељу и поклонио карте новим љубитељима позоришта. Хвала Лени што нам је улепшала фестивал!


7.12.2017. - Последње фестивалске вечери глумци позоришта "Миливоје Живановић", Милош Вељковић и Дејан Младеновић одиграли су, у част победника фестивала, дуодраму "Знакови". Пропозицијe фестивала налажу да жири током фестивала оцењује најбољег глумца и глумицу вечери, а из тог круга добитника да изабере најбољег глумца и глумицу Смотре “Живка Матић”.

Из представа заступљених на фестивалу жири бира и најбољу представу на Смотри, која ће бити одиграна на 14. сусретима варошких позоришта Србије “МИЛИВОЈЕВ ШТАП И ШЕШИР” у фебруару 2018. године.

У конкуренцији за најбољу глумицу фестивала били су: МИЛИЦА ИЛИЋ - Позориште “Бата Булић” - Петровац на Млави; КАТАРИНА ЂУРИЋ - Позориште Креативни хаос – Смедерево, и НИНА СТАНКОВИЋ – Позориште Кастелум Костолац.

У конкуренцији за најбољег глумца фестивала били су: ЈОВАН ИВКОВИЋ - Позориште “Бата Булић”, Петровац на Млави; МАРКО БОГДАНОВИЋ - Позориште Масука, Велика Плана; СТЕФАН НИКОЛИЋ - Позориште Креативни хаос, Смедерево, и ЛАЗАР ВУЈОВИЋ, Позориште Кастелум, Костолац.

У конкуренцији за најбољу представу били су: “МИ ЧЕКАМО БЕБУ” Позориште “Бата Булић”, Петровац на Млави; “ВИА ДОЛОРИС” Позориште Масука, Велика Плана; “ПУТУЈУЋЕ ПОЗОРИШТЕ ШОПАЛОВИЋ” Креативни хаос, Смедерево; и “ПОКОНДИРЕНА ТИКВА” Позориште Кастелум, Костолац.

Жири је једногласним одлукама одлучио да за најбољу глумицу фестивала прогласи: КАТАРИНУ ЂУРИЋ за улогу Јелисавете у представи “ПУТУЈУЋЕ ПОЗОРИШТЕ ШОПАЛОВИЋ” Позоришта Креативни хаос – Смедерево.

За најбољег глумца фестивала прогласи: ЈОВАНА ИВКОВИЋА, за улогу Комшије у комаду “МИ ЧЕКАМО БЕБУ”, Позориште “Бата Булић”, Петровац на Млави. И да за најбољу представу фестивала прогласи: ПУТУЈУЋЕ ПОЗОРИШТЕ ШОПАЛОВИЋ, Представу Позоришта Креативни хаос – Смедерево.