ДЕВЕТА СМОТРА АМАТЕРСКИХ ПОЗОРИШТА ПОДУНАВЉА И ПОМОРАВЉА
,,ЖИВКА МАТИЋ"
25 - 30. новембар 2016.


25.11. (петак) у 20 сати

ОАП ''Бранислав Нушић'' Мало Црниће

Ј.С.Поповић

"ЛАЖА И ПАРАЛАЖА"

р. Дејан Цицмиловић

26.11. (субота) у 20 сати

Аматерско позориште ''Обилић'' Крњево

Синиша Ковачевић

"СРПСКА ДРАМА"

р. Предраг Живановић

27.11. (недеља) у 20 сати

Драмски студио КУД ''Бранко Радичевић'' Божевац

Пеђа Трајковић

''ФАЈРОНТ''

р. Саша Латиновић

28.11. (понедељак) у 20 сати

Дом културе Старо Село - Дом културе Крушево

Бранислав Нушић

''НАРОДНИ ПОСЛАНИК''

р. Дејан Цицмиловић

29.11. (уторак) у 20 сати

КПЦ Петровац на Млави, Позориште "Бата Булић"

Дарио Фо

''НЕМАМ ДА ПЛАТИМ И НЕЋУ ДА ПЛАТИМ''

р. Милош Јагодић

30.11. (среда) у 20 сати

Позориште "Миливоје Живановић", ЦЗК Пожаревац

Мирјана Ојданић

"ТРАГ ЉУДСКИХ ЗУБА"

р. Радиша Јевремовић

Додела награда и завршетак фестивала


Пред почетак 9. Смотре драмских аматера Поморавља и Подунавља "Живка Матић" дир. Центра за културу Пожаревац, г. Драги ивић и дир. Културног центра из Српске Црње, г. Родољуб Бошкић отворили су изложбу радова студената Факултета ликовних уметности из Београда посвећених Ђури Јакшићу. Овогодишњу смотру својом беседом отворио је г. Бојан Илић, председник Скупштине Града Пожаревца.
Прве фестивалске вечери наступило је ОАП "Бранислав Нушић" из Малог Црнића са представом "Лажа и паралажа" у режији Дејана Цицмиловића. Жири фестивала који ради у саставу: г. Слободан Степић, драмски уметник, гђа Марина Васић, професор и г. Саша Стојадиновић, новинар, за глумицу вечери прогласио је за Тамару Јовановић која је тумачила улогу Јелице. За глумца вечери жири је прогласио Мирослава Милутиновића који је тумачио улогу Алексе.
Сваки гледалац представе на поклон је добио књигу из Едиције Браничево.


 Друге фестивалске вечери представило нам се Аматерско позориште КУД-а "Обилић" из Крњева са представом "Српска драма" у режији Предрага Живановића. У жестокој конкуренцији жири је награду за глумца вечери доделио Драгану Иванковићу за улогу Обрада Срећковића.


Треће фестивалске вечери наступио је Драмски студио КУД-а "Бранко Радичевић" из Божевца са представом "Фајронт" у режији Саше Б. Латиновића. Жири је награду за глумца вечери доделио Жељку Светомировићу, док је глумица вечери Снежана Мандрашевић.


Још једно фестивалско вече за нама донело нам је ново позоришно уживање, "Народни посланик" у копродукцији Домова културе из Старог Села и Крушева. Стручни жири је за глумицу вечери прогласио Јелену Стојадиновић за улогу Спиринице док је глумац вечери Горан Милановић који је тумачио улогу Јеврема Прокића.


Последње такмичарске вечери представили су нам се стари глумачки зналци позоришта "Бата Булић" КПЦ Петровац на Млави.
Жири је за глумицу вечери прогласио Милицу Илић док је глумац вечери Мирослав Живадиновић.
Они улазе у конкуренцији за главне награде фестивала. Последње фестивалске вечери, у среду 30.11. наступиће, у част победника, Позориште "Миливоје Живановић" са представом "Траг људских зуба". Након тога, стручни жири прогласиће најбољу глумицу, најбољег глумца и најбољу представу 9. Смотре драмских аматера "Живка Матић". Победничка представа играће на затварању 13. Сусрета варошких позоришта Србије "Миливојев штап и шешир" у фебруару 2017. године.


Завршне вечери фестивала Позосриште "Миливоје Живановић" је у част награђених одиграло представу "Траг људских зуба" по тексту Мирјане Ојданић. Ова представа је била на репертоару 2008. године и прва је обновљена представа у новијој историји нашег позоришта. Председник УО Центра за културу и председник овогодишњег жирија г. Боба Степић захвалио се глумицама Снежани Мандрашевић и Весни Рајковић на изванредној глуми.

За најбољу глумицу 9. Смотре драмских аматера "Живка Матић" проглашена је Тамара Јовановић која је тумачила улогу Јелице у представи "Лажа и паралажа" ОАП "Бранислав Нушић" Центра за културу Мало Црниће.

Најбољи глумац Смотре је Драган Иванковић који је тумачио улогу Обрада Срећковића у представи "Српска драма" позоришта КУД "Обилић" из Крњева.

Најбоља представа фестивала је "Српска драма" позоришта КУД "Обилић" из Крњева, у режији Предрага Живановића. Ова представа биће одиграна на затварању 13. Смотре варошких позоришта Србије "Миливојев штап и шешир" у фебруару следеће године.

Овогодишњи жири је радио у саставу: Боба Степић, драмски уметник и председник УО ЦЗК, Марина Васић, проф. руског језика и Саша Стојадиновић, новинар.