Сврха и циљ културне манифестације "Виминацијум Фест - Митови стари и нови" је промовисање позоришних вредности, уздизање глуме као професије и колективног уметничког циља, истицање значаја Града Пожаревца и установа културе Пожаревца у културно-уметничком животу, као и промовисање Виминацијума као значајног културно-истријског локалитета. Селектор првог "Виминацијум Фест-а - Митови стари и нови" је г. Михајло Несторовић, управник Народног позоришта Сомбор.

4.9.2018. - Синоћ је Градоначелник Града Пожаревца г. Бане Спасовић је , пригодним говором, означио почетак фестивала. Прве фестивалске вечери пред пожаревачком публиком представило се Градско драмско казалиште Гавелла из Загреба са представом "Краљ Рикард III", у режији Александра Поповског. По оцени жирија публике, који ради у саставу Вера Зарић-Митровић, дир. Народне библиотеке "Илија М. Петровић", Валентино Ољача, проф. енглеског језика и глумац аматер и Драган Радовановић, члан Градског већа Града Пожаревца, најбољи глумац вечери је Озрен Грабарић који је тумачио лик Рикарда III. Жири публике на крају сваке фестивалске вечери проглашава глумца вечери док стручни жири, на крају фестивала проглашава најбољег глумца и најбољу представу фестивала. Стручни жири чине: Дејан Мијач, редитељ, Мирослав Табачки, проф. ФДУ и Саша Торлаковић, драмски уметник.


5.9.2018. -  Друге фестивалске вечери Народно позориште Сарајево одиграло је представу Феничанке у режији Озрена Прохића. У изванредној глумачкој екипи, издвојила се, по оцени жирија публике, Медиха Муслиовић у улози Јокасте.


6.9.2018. - Треће фестивалске вечери у госте су нам је дошло Дјечије позориште Републике Српске из Бања Луке. Глумци овог позоришта приказали су нам, на бајковит начин, Одисејев повратак кући и искушења на која је стављен на том путу. Жири публике је за глумца вечери прогласио Душка Мазалицу.


7.9.2018. - Први „Виминациум фест“-а настављен је синоћ на Великој сцени пожаревачког Центра за културу Пожаревац представом „ЕЛЕКТРА“ коју је извео Ансамбл Народног позоришта у Београду под редитељском палицом Иве Милошевић . Жири публике у саставу Вера Зарић Митровић, Валентино Ољача, и Драган Радовановић, донео је Одлуку да глумица вечери буде Наду Шаргин за улогу Електре. 


8.8.2018. -  У Великој сали Центра за културу Пожаревац синоћ је изведена последња у низу такмичарских представа у оквиру Првог „Виминациум фест“-а. Реч је о комаду „Хасанагиница“ рађеним по мотивима драме Љубомира Симовића у режији Андраша Урбана које је извело Новосадско позориште. Поставка изведена на мађарском језику обилује рок сонговима и специфичним виђењењем редитеља Урбана (његова је и сценографију) радњу је сместио у савремено доба, а изузетна енергија коју су са сцене слали глумци, код присутних Пожаревљана оставила је различите утиске: од одушевљења до шока! По изведеној представи, жири публике у саставу Вера Зарић Митровић, Валентино Ољача, и Драган Радовановић, донео је Одлуку да глумица вечери буде Марта Береш која је пренела лик Хасанагинице.

Вечерас у 20,00 часова стручни жири кога чине редитељ Дејан Мијач, професор Факултета драмских уметноости Миодраг Табачки, као и глумац Саша Торлаковић, лауреат овогодишњих Глумачких свечаности „Миливоје Живановић“, независно од одлука жирија публике, прогласиће најбољег глумца или глумицу као и најбољу представу „Виминациум Феста – Митови стари и нови“. По уручењу награда а у част победника Првог „Виминациум феста“, новосадски Биг бенд као и Хор и оркестар Српског народног позоришта у Новом Саду заједничким снагама извешће „Рок оперу“ која чини спој музичких жанрова рока, џеза и опере.

Организатори Позоришног фестивала „Виминациум Фест – Митови стари и нови“ су Град Пожаревац, Центар за културу Пожаревац и Археолошки парк „Виминацијум“.

Влада Винкић


 Стручни жири првог Виминациум Феста, у саставу: Дејан Мијач, Миодраг Табачки и Саша Торлаковић, једногласно је донео одлуку да награду за најбољу представу додели представи Хасанагиница, Новосадског позоришта. 

Најбољи глумац фестивала је Озрен Грабарић за улогу Ричарда III, представе Градског драмског казалишта "Гавела" из Загреба.

9.9.2018. -  Последње вечери првог Виминациум Фест-а додељене су награде за најбољег глумци и најбољу представу фестивала. Стручни жири првог Виминациум Феста, у саставу: Дејан Мијач, Миодраг Табачки и Саша Торлаковић, једногласно је донео одлуку да награду за најбољу представу додели представи Хасанагиница, Новосадског позоришта. 

Најбољи глумац фестивала је Озрен Грабарић за улогу Ричарда III, представе Градског драмског казалишта "Гавела" из Загреба.

Награду за најбољу представу „Виминациум Максимус“ примио је директор Новосадског позоришта, г. Валентин Венцел, који се, пригодним речима, захвалио пожаревачкој публици.

Добитник награде за најбољег глумца фестивала, г. Озрен Грабарић, био је спречен да присуствује додели награде услед припрема за премијеру представе ГДК „Гавела“. Њему ће награда бити уручена накнадно.

Председник Скупштине Града Пожаревца, г. Бојан Илић затворио је први Виминациум Фест изразивши задовољство због квалитетних представа и успешног успостављања културне сарадње са земљама у окружењу.

У част победника фестивала Новосадски Биг Бенд и оркестар опере Српског народног позоришта са солистима, приредили су пожаревачкој публици истински музички спектакл.