Миливојев штап и шешир - аматерске глумачке свечаности (сусрети варошких позоришта Србије) настао је као пандан глумачким свечаностима „Миливоје Живановић“ које се сваке године одржавају у Пожаревцу почетком априла, у част и славу глумачког позива, а ради трајног сећања на великана наше сцене Миливоја Живановића, рођеног Пожаревљанина.

По свом моделу су практично пресликане свечаности са двема значајним разликама: учесницима и наградама. Учесници су аматерска позоришта Србије, а награде су следеће: сваке вечери жири додељује по једну специјалну награду (за сликовито представљање лика) и једну главну награду – реплику Миливојевог штапа са гравираном плочицом и укориченим знамењем као уверењем о награди. Из круга сваковечерњих добитника штапа жири на крају фестивала бира и свеукупног победника. Тог победника, најбољег међу најбољима, дарује иМиливојевим шеширом са угравираном плочицом и укориченим знамењем, те тако тај глумац комплетира награду. Глумци који су сваке вечери добијали специјално признање за сликовито представљање свог лика не улазе у конкуренцију за Миливојев шешир, већ су конкуренти само добитници Миливојевог штапа. Сходно таквој концепцији фестивал је добио префиксАматерске глумачке свечаности , да би се нагласила његова сродност са професионалним глумачким свечаностима, а у суфиксацији (консигнацији) је назив – сусрети варошкихпозоришта Србије. Тиме је фестивал добио релативно дуг наслов, али је отклоњена свака сумња у значење садржаја и поетике. Оснивачи фестивала су пошли од претпоставке да не постоји професионални глумац који пре тога није покушао као аматер да открије своје занимање за позориште и утврди своје вредности. Тако је Миливоје Живановић постао једини глумац који има два фестивала у своју част – аматерски и професионални. 

Миливојев штап и шешир 2019.

XV аматерске глумачке свечаности

СУСРЕТИ ВАРОШКИХ ПОЗОРИШТА СРБИЈЕ

22-27. II 2019.
----------------------------------------

22. фебруар - "Покондирена тиква", Студио Бис Београд

23.фебруар - "Бал Вампира", Аматерско позориште Бранислав Нушић Шид

24. фебруар  - "Пешчаник", Студентски културни центар Крагујевац

25. фебруар - "Чудо у Шаргану", Позориште “Миливоје Живановић” Пожаревац

26. фебруар  - "Професионалац", Милановачко позориште

27. фебруар - Представа у част победника фестивала "Мурлин Мурло", Позориште Креативни хаос, Смедерево


 22.2.2019. -  Пре почетка XV Аматерских глумачких свечаности “Миливојев штап и шешир” у Галерији ЦЗК “Обојена светлост” директор Центра за културу г. Драги Ивић отворио је изложбу портрета “Великани српског позоришта”. Изложба је реализована уз помоћ Удружења грађана "Жанка Стокић" из Раброва. Глумачке свечаности отворио је, пригодним говором, г. Дејан Крстић, члан Градског већа Града Пожаревца.

Прве фестивалске вечери наступио је Студио “БИС” из Београда са комедијом “Покондирена тиква”, Ј.С. Поповића у режији Весне Станковић.

Стручни жири који ради у саставу: Александар Дунић, глумац, др Јасмина Николић, дир. Историјског архива Пожаревац и Душан Шукљевић, адвокат, награду за сликовиту креацију лика доделио је Анђели Алавиревић за улогу Евице. Глумица вечери и добитник Миливојевог штапа је Александра Пантић, која је тумачила улогу Феме.


 23.2.2019. - Прави позоришни спектакл приредили су нам, вечерас, глумци Аматерског позоришта “Бранислва Нушић” из Шида са представом “Бал вампира”.
Жири фестивала, у жељи да се не огреши ни о једног члана многобројног ансамбла, награду за сликовито приказани лик доделио је редитељу представе Цветину Аничићу.
Награду за глумицу вечери, реплику Миливојевог штапа, добила је Миа Продић, која је тумачила улогу Градоначелникове жене.


 24.2.2019. - Треће такмичарске вечери наступило је Академско позориште СКЦ Крагујевац са представом "Пешчаник". Стручни жири је за сликовито приказани лик наградио Алексу Свиларова, за улогу Фирера. Глумац вечери и добитник Миливојевог штапа је Илија Ивановић, који је тумачио улогу Едуарда Сама.


25.2.2019. - Позориште "Миливоје Живановић, Центра за културу Пожаревац наступило је четврте такмичарске вечери, са представом "Чудо у Шаргану", по тексту Љубомира Симовића, у режији Невене Ракочевић. Стручни жири је награду за сликовито приказани лик наградио Валентина Ољачу, који је тумначио лик Андјелка, док је реплику Миливојевог штапа, као награду за најбољег актера вечери добила Снежана Мандрашевић, за улогу Иконије. 


26.2.2019. - Милановачко позориште представило се пожаревачкој публици култним комадом Душана Ковачевића, Професионалац. Награду за сликовито приказани лик добио је Предраг Лошић, док је за глумца вечери проглашен Бранко Кнежевић. Вечерас ћемо, на завршетку фестивала сазнати и ко је добитник Миливојевог шешира, главне награде глумачких свечаности. Након доделе награде, позориште "Креативни хаос" из Смедерева извешће представу "Мурлин Мурло", у част најбољег глумца XV Аматерских глумачких свечаности "Миливојев штап и шешир". 


27.2.2019. - Спуштена је завеса на XV Аматерске глумачке свечаности “Миливојев штап и шешир”. Стручни жири фестивала, који је радио у саставу: Александар Дунић, глумац, др Јасмина Николић, дир. Историјског архива Пожаревац и Душан Шукљевић, адвокат, донео је одлуку да за најбољег глумца овогодишње смотре прогласи Бранка Кнежевића из Милановачког позоришта. Бранко Кнежевић, глумац и редитељ из Горњег Милановца, ову награду је заслужио тумачећи улогу Луке Лабана, у представи “Професионалац”. Трећи пут, за 15 година, главна награда фестивала, Миливојев шешир, одлази у Горњи Милановац. Награду овогодишњем лауреату уручио је Драги Ивић, дир. Центра за културу Пожаревац. Пригодне поклоне, најбољем глумцу фестивала, уручила је, у име Комерцијалне банке, Данијела Костић Тодић. Директор Центра за културу је уручио пригодан поклон и дугогодишњем пријатељу фестивала Љилљани Угриновић, власници цвећара Љиљан. Фестивал је, симболично, затворила вршњакиња нашег фестивала, Дуња Матић, рођена на дан почетка првих глумачких свечаности. Након доделе награде, Позориште “Креативни хаос” из Смедерева, победници прошлодишњег фестивала “Живка Матић”, одиграли су, у част победника, представу “Мурлин Мурло”.

Реч председника жирија, Александра Дунића

Поштована публико,

Драги пожаревљани,

Драги поштоваоци позоришне уметности!

Дозволите ми, да у име овогодишњег жирија, кажем неколико речи о овогодишњем фестивалу , Аматерским глумачким свечаностима ''Миливојев Штап и шешир'' – сусретима варошких позоришта Србије.

Пре свега, желим да се захвалим селектору , директору Културног центра у Пожаревцу, Драгом Ивићу, што је саставио тако разноврстан и занимљив уметнички програм који се креће репертоарски од српских класика до модерног драмског стваралаштва; тематски - од лажне елите , преко метафоричног и сликовитог односа судара култура, све до задирања у теме као што су : најмрачнији период двадесетог века и посвећености и дизања на пиједестал дужности које нас чине људима и израза који се кретао у распону од реалистичне глуме, са јасно направљеним ликовима, до ликова са благим назнакама симбола, алузија, гротеске и пантомиме. Такође, желим и да се захвалим вама, поштована публико, што сте долазили у великом броју из вечери у вече, јер без вас и вашег присуства, сав овај стваралачки и организациони напор не би имао никаквог смисла. Још једном се показало да је Пожаревац град са однегованом публиком и значајна и незаобилазна културна средина у Србији.
Хвала вам на томе!

Поштована публико, основна подела представа је на добру и лошу представу. Шта је добра представа? Представа која се лако и једноставно прати и у којој су све интервенције

неприметне и подређене његовом величанству, глумцу; које све раде за њега и доприносе његовој убојитости и блиставој креацији на сцени. Нема позоришта без глумца, макар то били само два бурета и фосна на којој он стоји и говори, и једног јединог човека који га слуша и кога то занима.

Нема позоришта ни без речи. Глумац и реч су основ позоришта и зато му помозимо и све подредимо томе да се што боље представи публици и подари јој оно што све публике овога света већ две и по хиљаде година очекују , а то је - да проговори о идеалу, вери, утехи и нади да живот има смисла и да нисмо тек тако на земљи. Свакако не само као бића ситне егзистенције, него и као узвишена боголика бића способна за највеће духовне узлете и раст.

Стога, драги пријатељи, ако смо за претходних пет вечери бар на тренутак изашли замишљени из сале, ако смо покренули своју духовну лењост, осетили гађење,

Очај, бес, подсмех и разочараност према човековој нискости, и помислили на човека у свој својој величини и лепоти, онда за све нас има наде – да смо остали људи и да смо способни да саосећамо, бринемо и радујемо се једни с другима.

Живело позориште и на многаја љета!