Миливојев штап и шешир - аматерске глумачке свечаности (сусрети варошких позоришта Србије) настао је као пандан глумачким свечаностима „Миливоје Живановић“ које се сваке године одржавају у Пожаревцу почетком априла, у част и славу глумачког позива, а ради трајног сећања на великана наше сцене Миливоја Живановића, рођеног Пожаревљанина.

По свом моделу су практично пресликане свечаности са двема значајним разликама: учесницима и наградама. Учесници су аматерска позоришта Србије, а награде су следеће: сваке вечери жири додељује по једну специјалну награду (за сликовито представљање лика) и једну главну награду – реплику Миливојевог штапа са гравираном плочицом и укориченим знамењем као уверењем о награди. Из круга сваковечерњих добитника штапа жири на крају фестивала бира и свеукупног победника. Тог победника, најбољег међу најбољима, дарује иМиливојевим шеширом са угравираном плочицом и укориченим знамењем, те тако тај глумац комплетира награду. Глумци који су сваке вечери добијали специјално признање за сликовито представљање свог лика не улазе у конкуренцију за Миливојев шешир, већ су конкуренти само добитници Миливојевог штапа. Сходно таквој концепцији фестивал је добио префиксАматерске глумачке свечаности , да би се нагласила његова сродност са професионалним глумачким свечаностима, а у суфиксацији (консигнацији) је назив – сусрети варошкихпозоришта Србије. Тиме је фестивал добио релативно дуг наслов, али је отклоњена свака сумња у значење садржаја и поетике. Оснивачи фестивала су пошли од претпоставке да не постоји професионални глумац који пре тога није покушао као аматер да открије своје занимање за позориште и утврди своје вредности. Тако је Миливоје Живановић постао једини глумац који има два фестивала у своју част – аматерски и професионални. 

Миливојев штап и шешир 2017.

Завршне вечери 13. Аматерских глумачких свечаности "Миливојев штап и шешир", у част победника фесстивала, наступило је АП КУД "Обилић" из Крњева са представом "Српска драма". Из круга сваковечерњих добитника реплике миливојевог штапа стручни жири је изабрао и најбољег медју њима. У конкуренцији су ове године били: Лидија Савић, Београд, Љубица Романдић, Сента, Стефан Павловић, Крагујевац, Драшко Обреновић, Горњи Милановац и Валентино Ољача, Пожаревац. Овогодишњи победник, најбољи глумац фестивала и носилац Миливојевог шешира је Драшко Обреновић из Горњег Милановца који је тумачио улогу Доктора Шустера у истоименој представи Милановачког аматерског позоришта.

   


Последње такмичарске вечери глумци позоришта "Миливоје Живановић" премијерно су извели комад Душана Ковачевића "Маратонци трче почасни круг". Награду за сликовито приказани лик добио је Синиша Станковић, док је глумац вечери и добитник реплике Миливојевог штапа Валентино Ољача, за улогу Мирка. Вечерас ћемо сазнати ко је најбољи глумац фестивала и у његову част Аматерско позориште КУД "Обилић" Крњево, извешће представу "Српска драма".


Четврте такмичарске вечери наступило је Милановачко позориште са представом "Доктор Шустер" у режији Бранка Кнежевића. Награду за сликовито приказани лик добила је Марија Крсмановић за улогу Дивне док је добитник штапа Драшко Обреновић за улогу Доктора Шустера. 


26.2.2017. - Треће фестивалско вече обележила је изванредна представа Академског позоришта СКЦ Крагујевац "Ера ожалошћених" у режији Мирослава Петровића. Стручни жири је, у јакој конкуренцији, за сликовито приказани лик наградио Петра Петровића. Добитник реплике Миливојевог штапа као глумац вечери је Стефан Павловић који је тумачио лик Кундака. 


25.2.2017. - Друге такмичарске вечери пожаревачкој публици представила се Камерна сцена "Мика Антић" из Сенте са комадом "Епитаф" у режији Бранка Вучетића. Стручни жири који ради у саставу: мр Ненад Деспотовић, г. Светлана Митровић и г. Бојан Гачевић, награду за сликовито приказан лик доделили су Радовану Зубцу за улогу Хорација. Глумац вечери и добитник репилике Миливојевог штапа је Љубица Романдић за улогу Јагоде.


24.2.2017. - Пре званичног почетка 13. Аматерских глумачких свечаности "Миливојев штап и шешир" у галерији "Обојена светлост" отворена је изложба фотографија "Пожаревац из мог угла" др Марка Стеванића. Глумачке свечаности отворио је председник Скупштине Града Пожаревца г. Бојан Илић. Прве фестивалске вечери наступио је Студио БИС из Београда са представом "ЛЕТ". Стручни жири је за сликовито креирање лика награду доделио Иви Ивановић за улогу Флечера док је реплика Миливојевог штапа, као глумцу вечери додељена Лидији Савић за улогу Џонатана Ливингстона.