Миливојев штап и шешир - аматерске глумачке свечаности (сусрети варошких позоришта Србије) настао је као пандан глумачким свечаностима „Миливоје Живановић“ које се сваке године одржавају у Пожаревцу почетком априла, у част и славу глумачког позива, а ради трајног сећања на великана наше сцене Миливоја Живановића, рођеног Пожаревљанина.

По свом моделу су практично пресликане свечаности са двема значајним разликама: учесницима и наградама. Учесници су аматерска позоришта Србије, а награде су следеће: сваке вечери жири додељује по једну специјалну награду (за сликовито представљање лика) и једну главну награду – реплику Миливојевог штапа са гравираном плочицом и укориченим знамењем као уверењем о награди. Из круга сваковечерњих добитника штапа жири на крају фестивала бира и свеукупног победника. Тог победника, најбољег међу најбољима, дарује иМиливојевим шеширом са угравираном плочицом и укориченим знамењем, те тако тај глумац комплетира награду. Глумци који су сваке вечери добијали специјално признање за сликовито представљање свог лика не улазе у конкуренцију за Миливојев шешир, већ су конкуренти само добитници Миливојевог штапа. Сходно таквој концепцији фестивал је добио префиксАматерске глумачке свечаности , да би се нагласила његова сродност са професионалним глумачким свечаностима, а у суфиксацији (консигнацији) је назив – сусрети варошкихпозоришта Србије. Тиме је фестивал добио релативно дуг наслов, али је отклоњена свака сумња у значење садржаја и поетике. Оснивачи фестивала су пошли од претпоставке да не постоји професионални глумац који пре тога није покушао као аматер да открије своје занимање за позориште и утврди своје вредности. Тако је Миливоје Живановић постао једини глумац који има два фестивала у своју част – аматерски и професионални. 

Миливојев штап и шешир 2016.


28.2.2016. - Последње вечери фестивала, ОАП "Бранислав Нушић" из Малог Црнића, одиграло је представу "Ревизор", у част најбољег глумца. Ове године, у конкуренцији за најбољег глумца фестивала и добитника Миливојевог шешира били су: Бранко Кнежевић (Г. Милановац), Зорица Стевановић (Алексинац), Весна Рајковић (Пожаревац), Стефан Павловић (Крагујевац) и Андреј Пиповић (Београд).
По оцени стручног жирија најбољи глумац XII Аматерских глумачких свечаности је Андреј Пиповић (Театар 5, Београд) за улогу у представи Буба у уху. Поред главне награде, Миливојевог шешира, најбољи глумац фестивала награђен је пригодним поклонима пријатеља фестивала, Комерцијалне банке филијале Пожаревац. Фестивал је затворио директор Центра за културу Пожаревац и селектор г. Драги Ивић.


27.2.2016. - Последње такмичарске вечери пожаревачкој публици представио се Театар 5 из Београда са представом Буба у уху. Награду за сликовито креиран лик добио је Ђорђе Накић док је глумац вечери и добитник реплике Миливојевог штапа Андреј Пиповић.


26.2.2016. - Четврте фестивалске вечери наступило је Академско позориште Студентског културног центра из Крагујевца, са представом Санаторијум. За сликовито приказани лик награђена је Јана Мијаиловић док је глумац вечери и добитник реплике Миливојевог штапа Стефан Павловић.


25.2.2016. - Треће фестивалске вечери наступило је Алексиначко аматерско позориште са представом "Покондирена тиква" по тексту Јована Стерије Поповића. За сликовито креирање лика наградјен је Виобран Голубовић док је глумица вечери и добитник штапа Зорица Стевановић.


24.2.2016. - Друге фестивалске вечери наступио је представник града домаћина фестивала, Позориште "Миливоје Живановић" Центра за културу Пожаревац са комадом Џозефа Кесерлинга "Арсеник и старе чипке" . Награду за сликовито креирање лика добио је Жељко Светомировић док је глумица вечери и добитница штапа Весна Рајковић. 


23.2.2016. - XII Аматерске глумачке свечаности "Миливојев штап и шешир" отворио је градоначелник Пожаревца г. Миомир Илић. Прве фестивалске вечери наступило је Милановачко позориште са Молијеровим Тартифом. Стручни жири је за сликовито креирање лика наградио Марију Тодоровић. Глумац вечери и добитник Миливојевог штапа је Бранко Кнежевић.