24. ГЛУМАЧКЕ СВЕЧАНОСТИ "МИЛИВОЈЕ ЖИВАНОВИЋ"

glumacke svecanosti

2. април
Југословенско драмско позориште
Биљана Србљановић
Врат од стакла
р. Јагош Марковић

3. април
Народно позориште Ниш
Душан Ковачевић
Лимунација
р. Небојша Брадић                                                                                   
4.април
Атеље 212
Драгослав Михаиловић
Петријин венац
р. Бобан Скерлић

5.април
Српско народно позориште Нови Сад
Артур Милер
Вештице из Салема
р. Никита Миливојевић                                                                      
6. април
Народно позориште Београд
Душан Ковачевић
Балкански шпијун
р. Татјана Мандић Ригонат

7.април
Представа у част добитника награде
Атеље 212
Федор Шили
Ноћна стража
р. Борис Лијешевић                                                                               

 2.4.2019. - На почетку XXIV Глумачких свечаности, Градски женски хор "Барили" извео је уметничку химну "Востани Сербије". Госте је поздравила, пригодним говором, директорка Центра за културу Пожаревац гђа Галина Перић. Присутнима се, потом, обратио и г. Александар Гајовић, државни секретар Министарства културе и информисања Републике Србије.

XXIV Глумачке свечаности отворио је градоначелник Пожаревца и председник Уметничког већа г. Бане Спасовић, који је, потом, предао кључ града председници стручног жирија гђи Тањи Бошковић . Беседу о глумцу говорио је редитељ Јагош Марковић.

Прве фестивалске вечери наступило је Југословенско драмско позориште из Београда са представом "Врат од стакла" у режији Јагоша Марковића. Награду жирија публике добила је  Анита Манчић која је тумачила улогу Надежде. По оцени стручног жирија глумица вечери је Јелисавета Сека Саблић  која је тумачила улогу Богдане .

Пред почетак XXIV Глумачких свечаности, у малом холу Центра за културу Пожаревац, отворена је изложба "Неда Спасојевић, глумица са тајном" , Музеја позоришне уметности Србије. Изложбу је отворила, аутор Мирјана Одавић. 


 3.4.2019. - Друге фестивалске вечери Народно позориште из Ниша извело је представу "Лимунација", по тексту Душана Ковачевића, у режији Небојше Брадића. Жири публике је за најбољег глумца вечери изабрао Александра Маринковића који је тумачио улогу Миће Официра. Стручни жири је, такође, донео одлуку да је глумац вечери Александар Маринковић.


4.4.2019. - На половини фестивала добили смо и трећег кандидата за главну награду фестивала. Атеље 212 извео је представу "Петријин венац", у режији Бобана Скерлића. Жири публике је доделио награду Милици Михаиловић, док је стручни жири за глумицу вечери прогласио Јовану Гавриловић за улогу Петрије градске. 


5.4.2019. - Четврте фестивалске вечери у госте су нам стигли глумци Српског народног позоришта из Новог Сада, са комадом "Вештице из Салема" у режији Никите Миливојевића. Жири публике је доделио награду Браниславу Јерковићу док је, по одлуци стручног жирија, глумац вечери и четврти кандидат за главну награду, Југослав Крајнов који је тумачио улогу Пречасног Париса.


 6.4.2019. - Последње такмичарске вечери у гостима нам је било Народно позориште из Београда, са комадом "Балкански шпијун". Жири публике и стручни жири наградили су Љубомира Бандовића за улогу Илије Чворовића. 


7.4.2019. - Спуштена је завеса на 24. Глумачке свечаности "Миливоје Живановић". Након 5 одгледаних представа и исто толико добитника Спомена на глумца, стручни жири је главну награду фестивала доделио Јелисавети Секи Саблић, за улогу Богданке у представи "Врат од стакла", Југословенског драмског позоришта.Председник Скупштине града Пожаревца, г. Бојан Илић уручио је добитници главну награду, Статуету Миливоја Живановића. Поред Статуете, најбоља глумица фестивала је награђена и новчаном наградом. У име Комерцијалне банке, вишегодишњег пријатеља фестивала, награду је уручила гђа. Данијела Костић Тодић.Шест дана је кључ града чувала , у име глумаца, госпођа Тања Бошковић, која је, симболично, вратила кључ председнику Скупштине града, г. Бојану Илићу.Након церемоније доделе награде, глумци Атељеа 212 извели су представу "Ноћна стража".