23. ГЛУМАЧКЕ СВЕЧАНОСТИ "МИЛИВОЈЕ ЖИВАНОВИЋ"

glumacke svecanosti 2018

Петак, 30. март

Борислав Пекић

КОРЕШПОДЕНЦИЈА

режија Горчин Стојановић/ Звездара театар Београд

Субота, 31. март

Кокан Младеновић

КАД БИ СОМБОР БИО ХОЛИВУД

по мотивима драме Радослава Дорића

режија Кокан Младеновић / Народно позориште Сомбор

Недеља, 1. април

Олга Димитгријевић

МОЈА ТИ

режија Александра Милавић Дејвис / Атеље 212

Понедељак, 2. април

Ана Ђорђевић

АНИКА И ЊЕНА ВРЕМЕНА

инспирисано приповеткама Иве Андрића

режија Ана Ђорђевић/ Српско народно позориште Нови Сад – Беоарт Београд

Уторак, 3. април

Бранислав Нушић

ОЖАЛОШЋЕНА ПОРОДИЦА

режија Јагош Марковић/ Народно позориште Београд

 Среда, 4. април

Ана Ђорђевић

ЦРНА КУТИЈА

режија Андреј Носов/ Београдско драмско позориште Београд – Беоарт Београд

(представа у част награђених)

 30.3.2018. - Пред почетак 23. Глумачких свечаности, у галерији "Обојена светлост", отворена је изложба Олге Марковић "Српска војничка и заробљеничка позоришта у И св. рату". Глумачке свечаности отворио је г. Бане Спасовић, градоначелник Града Пожаревца, који је потом, предао Кључ Града, председници овогодишњег стручног жирија г-ђи Мири Бањац. "Беседу о глумцу" говорио је г. Жељко Хубач, драматург.
Прве фестивалске вечери, глумци Звездара театра, извели су комад "Корешподенција", по тексту Борислава Пекића и у режији Горчина Стојановића. Жири публике и стручни жири били су јединствени у одлуци и за глумицу вечери прогласили су Аницу Добру која је тумачила лик Милице Његован.


 31.3.2018. - Друго фестивалско вече нам је донело фантастичну игру сомборских глумаца. Представа о којој ће се дуго причати "Кад би Сомбор био Холивуд" у режији Кокана Младеновића. Жири публике и стручни жири су и овог пута били јединствени и за глумца вечери прогласили су Марка Марковића. 


 1.4.2018. - Треће такмичарске вечери 23. Глумачких свечаности "Миливоје Живановић" наступио је Атеље 212 са представом "Моја ти" коју је режирала Александра Милавић Дејвис. Комад се бави проблемима старосне, идеолошке, сексуалне и родне дискриминације. Жири публике је за глумицу вечери прогласио Софију Јуричан, док је стручни жири за најбољу прогласио Тању Бошковић. 


2.4.2018. - Четврто фестивалско вече донело нам је ново читање Андрића у адаптацији и режији Ане Ђорђевић. Жири публике је из одличног ансамбла Српског народног позоришта из Новог Сада издвојио Милицу Трифуновић. Стручни жири је за најбољу прогласио Биљану Кескеновић која је тумачила улогу Анђе.


3.4.2018. - Народно позориште из Београда и "Ожалошћена породица" бесмртног Бранислава Нушића у режији Јагоша Марковића. Суштински се ништа није променило, каже редитељ. И данас су чланови ове породице похлепни, грамзиви, превртљиви, лицемерни....Суштински се ништа није променило а споља понешто. Вечерас се, из "Ожалошћене породице", на почетку XXI века, по оцени жирија публике, издвојила Даница Максимовић. Стручни жири је за најбољег прогласио Сашу Торлаковића.. Сутра, на завршној вечери, сазнаћемо ко је овогодишњи добитник статуете Миливоја Живановића и најбољи глумац фестивала. У конкуренцији су: Аница Добра, Марко Марковић, Тања Бошковић, Биљана Кескеновић и Саша Торлаковић.


4.4.2018. - Спуштена је завеса на 23. Глумачке свечаности "Миливоје Живановић". Стручни жири, који је радио у саставу: Мира Бањац, Ана Софреновић и др Мирослав Мики Радоњић донео је једногласну одлуку да за најбољег глумца овогодишњег фестивала прогласи Сашу Торлаковић, који је тумачио лик Агатона у "Ожалошћеној породици" Народног позоришта из Београда. У образложењу жирија стоји "....Саша Торлаковић је убедљивим глумачким средствима отелотворио и оживео један од најупечатљивијих ликова српске драмске књижевности. Његов Агатон плени еруптивном енергијом, неодољивом сценском харизмом, одмереним гестом и мимиком, изразитом психолошко-менталитетском карактеризацијом и дискретном, али урнебесно смешном комичношћу. Однос са партнерима, суверено овладавање сценским простором, као и прецизна, интелигентна и ненаметљива игра и када је, истина ретко, у “другом плану”, само су неки од најважнијих разлога за овакву одлуку стручног жирија".

Статуету Миливоја Живановића овогодишњем лауреату предао је градоначелник г. Бане Спасовић. Поклон Комерцијалне банке и Центра за културу Пожаревац Саши Торлаковићу уручила гђа Данијела Костић-Тодић. Након проглашења победника гђа Мира Бањац је симболично вратила кључ Града Пожаревца градоначелнику г. Банету Спасовићу који је, потом, пригодним говором прогласио овогодишњи фестивал завршеним.

У част победника Београдско драмско позориште извело је представу "Црна кутија".