20. Глумачке свечаности "Миливоје Живановић" 2015.

Додела награде Небојши Глоговцу, најбољем глумцу XX Глумачких свечаности "Миливоје Живановић".  


7.4. - Једногласном одлуком стручног жирија 20. Глумачких свечаности "Миливоје Живановић" најбољи глумац фестивала и добитник статуете Миливоја Живановића је Небојша Глоговац. Поред Глоговца у конкуренцији за награду биле су; Биљана Кескеновић, Јелена Ђокић, Анастасиа Ања Мандиц и Нела Михаиловић.


Последње фестивалске вечери наступило је Југословенско драмско позориште са представом "Разбијени крчаг" у режији Игора Вука Торбице. Стручни и жири публике били су јединствени и награду за глумца вечери доделили Небојши Глоговцу. Последње вечери фестивала у госте нам долази Звездара театар са представом "Бајка о позоришту" а након представе очекује нас додела награде најбољем глумцу фестивала. 


Народно позориште из Београда представило се пожаревачкој публици позоришним комадом Бранисалва Нушића "Књига друга" у режији Анђелке Николић. Жири публике је за протагонисту вечери изабрао Душана Матејића, коме је ово прва награда у глумачкој каријери. Стручни жири је награду доделио Неле Михајловић. Након четири фестивалске вечери, први пут у двадесетогодишњој историји фестивала за главну фестивалски награду конкуришу четири даме; Биљана Кескеновић, Јелена Ђокић, Анастасиа Ања Мандиц и Нела Михаиловић.  


Треће фестивалске вечери наступило је Позориште "Бошко Буха" са представом "39 степеника". Патрика Барлоу направио је позоришну адаптацију романа Џона Бакена и филма Алфреда Хичкока која је премијеру доживела у Лондону 2005. год. Жири публике за протагонисту вечери прогласио је Андрију Милошевића док је стручни жири награду доделио Анастасии Мандић.  


Друге фестивалске вечери наступио је Атеље 212 са представом Казимир и Каролина у режији Снезане Тришић. Стручни и жири публике награду за глумицу вечери доделили су Јелени Ђокић за улогу Каролине. 
Пре извођења представе у просторијама Центра за културу Пожаревац одржана је промоција Сабраних драмских дела Јована Стерије Поповића у издању Стеријиног позорја. 
На промоцији су говорили др Гордан Бојковић, Мирослав Мики Радоњић, директор Стеријиног позорја и Горан Ибрајтер. 


Градоначелник Пожаревца г-дин. Миомир Илић отворио је 20. Глумачке свечаности да би, потом, предао Кључ града представнику стручном жирија на чување за време фестивала. Прослављени српски редитељ Горан Марковић одржао је пригодну беседу, након чега је пожаревачка публика могла да види прву представу "Доктор Нушић" у копродукцији Сомборског и Крушевачког позоришта. По оцени жирија публике глумац вечери је Саша Торлаковић док је стручни жири за глумца вечери изабрао Биљану Кескеновић. 
Пред почетак 20. Глумачких свечаности отворена је изложба са 59. Стеријиног позорја "Позориште у фотографској уметности". 


У просторијама Атељеа 212 у Београду одржана је конференција за новинаре на којој је представљен главни и пратећи програм 20. Глумачких свечаности „Миливоје Живановић“, које ће од 2. до 7. априла 2015. године бити одржане у Центру за културу Пожаревац. Том приликом говорили су Небојша Брадић, селектор фестивала, Драги Ивић, директор Центра за културу Пожаревац и др Гордан Бојковић, уредник професионалних програма.  

konferencija