Беседник на свечаности почетка фестивала: Небојша Брадић

Стручни жири:

Ђурђија Цветић, драмски уметник
Проф.др Милован Здравковић, театролог
Проф. др  Петар Зец, редитељ и театролог

Жири публике:

Данијела Жуковски, професор
Мр Марија Богдановић, глумица позоришта "Миливоје Живановић"
Мр Велиша Јоксимовић, књижевник

Пратећи програм

5. април (субота) у 18 сати, м.сала
"Мале тајне" - разговор о књизи Горана Марковића
(учествују аутор и Зоран Хамовић)

5.април (субота) у 12 сати, м.сала
"Школа за мале детективе"
Представа у склопу програма

"Децо, поведите родитеље у позориште"

6. април (недеља) у 18 сати, м.сала
Кројцерова соната - Л.Н. Толстој
Монодрама у извођењу Владе Керошевића
Театар кабаре - Тузла

Изложба
Историјски архив Пожаревац

"Пожаревачко позориште између два светска рата"
аутор: Слободанка Цветковић, архивиста

 По одлуци стручног жирија 19. Глумачких свечаности ''Миливоје Живановић'' награда фестивала за најбоље глумачко остварење додељује се

МИОДРАГУ КРИВОКАПИЋУ

За улогу Остоје у представи ''Наши синови'' Војислава М. Јовановића - Марамбоа, Народног позоришта у Београду.

Миодраг Кривокапић је својим раскошним даром у најбољој традицији глумачке уметности наставио трагом ове племените вештине коју је успоставио бард српског глумишта Миливоје Живановић.

У Пожаревцу

6. април 2014.

Стручни жири :

Ђурђија Цветић                     

Проф. др Петар Зец                  

Проф. др Милован Здравковић         


Последње вечери фестивала, у част најбољег глумца, одиграна је представа "Деветстопетнаеста" по тексту Бранислава Нушића, у копродукцији Крушевачког позоришта и Народног позоришта Ниш. Члан стручног жирија проф.др Милован Здравковић прогласио је за најбољег глумца XИX Глумачких свечаности Миодрага Кривокапића а затим је статуету са ликом Миливоја Живановића, рад вајара Јована Солдатовића и одговарајући новчани износ, лауреату уручио градоначелник Пожаревца Миомир Илић.
Кривокапић је награђен за улогу Остоје у представи ''Наши синови'' Војислава М. Јовановића - Марамбоа, у режији Татјане Мандић Ригонат и продукцији Народног позоришта у Београду. 

 


 Последња такмичарска представа овогодишњих Глумачких свечаности "Наши синови" Војислава Јовановића Марамбоа, у режији Тање Мандић Ригонат Народног позоришта из Београда. Овог пута жири публике и стручни жири били су јединствени и за глумца вечери прогласили Миодрага Кривокапића. 


У склопу пратећих програма гледаоци су могли да погледају монодраму по тексту Л.Н. Толстоја "Кројцерова соната", у извођењу глумца Владе Керошевића. Прича о љубави, љубомори, сукобу између мушког и женског принципа, сукобу између бирократије и уметности. 


Зелени зраци, по тексту Горана Марковића, Књажевско-српског театра из Крагујевца, говоре о љубави и погибији Александра Обреновића и Драге Машин. Глумица вечери, по оцени жирија публике, је Исидора Рајковић која је тумачила лик Драге Машин. Стручни жири је за глумца вечери прогласио Милоша Крстовића за улогу Александра Обреновића.
У склопу пратећих програма овогодишњих Глумачких свечаности одржана је промоција књига Горана Марковића "измишљени живот" и "Мале тајне". 


 Треће фестивалске вечери наступило је Српско народно позориште из Новог Сада са представом Госпођа министрка у режији Ралета Миленковића. По оцени жирија публике глумица вечери била је Сања Ристић Крајнов која је тумачила лик Анке док је стручни жири за најбољу глумицу прогласио Лидију Стевановић за улогу Живке министарке. 


Друге фестивалске вечери наступило је Народно позориште Републике Српске са представом Ожалошћена породица, у режији Николе Пејаковића. По оцени жирија публике глумац вечери је Љубиша Савановић. Стручни жири је за глумца вечери прогласио Александра Стојковића који је тумачио улогу Тасе. 


Почеле Глумачке свечаности "Миливоје Живановић"

Потресним комадом о женама које су "Трпеле" Београдског драмског позоришта отпочеле су 19. Глумачке свечаности. Позоришно виђење великог друштвеног проблема, насиља над женама. Седам изванредних глумица је на аутентичан начин пренело публици исповести жена, жртава насиља. Међу њима, по оцени жирија публике, најбоља је била Даница Ристовски која је тумачила лик Грозде. Стручни жири је за глумицу вечери прогласио изврсну Слађану Влајовић за улогу Неранџе.

У преподневним сатима, родбина, делегација Града Пожаревца, представници Центра за културу и глумаца позоришта "Миливоје Живановић" положила је цвеће крај бисте     Миливоја Живановића и посетила његов гроб у Алеји великана.

Глумачке свечаности отворио је градоначелник града Пожаревца г-дин Миомир Илић, који је предао кључ града на чување представнику стручног жирија г-ђи Ђурђији Цветић. 

Беседу је казивао овогодишњи селектор Глумачких свечаности г-дин Небојша Брадић