Стручни жири 18. Глумачких свечаности ’’Миливоје Живановић’’ у саставу Љиљана Тодоровић, редитељ (председник жирија), Лепомир Ивковић, драмски уметник и Бошко Милин, професор ФДУ-а након пет одгледаних представа у званичној конкуренцији донео је једногласно

Одлуку

Да се, статуета Миливоја Живановића, за најбоље глумачко остварење на фестивалу додели Саши Торлаковићу за улогу Томаса Мана у представи Чаробњак,по тексту Федора Шилија и у режији Бориса Лијешевића у извођењу Народног позоришта Сомбор.

Образложење

У креацији Саше Торлаковића, лик који тумачи сведен је на отелотворену а живу мисао, којој публика верује од почетка до краја као апсолутној позоришној истини. Од свих средстава која једном глумцу стоје на располагању, Саша Торлаковић свесно користи само оно најубојитије, и сву силу емоција суспреже, упреже и непогрешиво одашиље - погледом својих очију.

ЖИРИ:

Љиљана Тодоровић, редитељ
Лепомир Ивковић, драмски уметник
Бошко Милин, професор ФДУ-а

у Пожаревцу, 6.априла 2013.


Пратећи програми
2. април (уторак)
19,3о Хол Центра за културу, Музеј Народног позоришта, изложба "Хенри Шести - ГЛОБ фото БЛОГ", аутор Зорица Јанковић. 
Изложба обухвата четири сегмента - макету, костиме, видео материјал и фотографије. Прати је каталог, а за ширу јавност поставка ће бити представљена и путем интернет презентације у виду фото блога.

20,оо Беседа о глумцу, говори г-ђа. Гордана Ђурђевић – Димић, глумица 
Градоначелник града Пожаревца, г-дин. Миомир Илић симболично ће уручуити кључ града председнику стручног жирија.

4. април (четвртак) 18,оо 
Представљање удружења драмских писаца Србије и Едиције “ Савремена српска драма” драмских радова “Едиција савремена српска драма”
учествују: Миладин Шеварлић, драмски писац и председник удружења
др. Снежана Кутрички, драмски писац
Милисав Миленковић, драматург
одломке говори: Лепомир Ивковић, драмски уметник

6. април (субота) 18,оо 
Промоција књиге драма Жељка Хубача "Бизарно" 
учествују: Жељко Хубач, аутор, драмски писац и драматург
Спасоје Ж. Миловановић, драматург, директор драме Народног позоришта

Стручни жири фестивала:
Г-ђа. Љиљана Тодоровић - редитељ
Г-дин. Лепомир Ивковић – драмски уметник
Г-дин. Бошко Милин - професор ФДУ и позоришни критичар 

Жири публике:
Г-ђа. Светлана Херман
Г-дин. Драган Фелдић
Г-ђа. Лела Ликар


На затварању XVIII Глумачких свечаности "Миливоје Живановић", Народно позориште из Београда извело је, у част победника, представу Мизантроп. Градоначелник Пожаревац г-дин. Миомир Илић уручио је, након представе, статуету Миливоја Живановића најбољем глумцу фестивала г-дину. Саши Торлаковићу. Госпођа Љиљана Тодоровић, председница стручног жирија, је након доделе статуете вратила кључ града Пожаревца градоначелнику који је прогласио фестивал затвореним. 


Пете фестивалске вечери наступило је Народно позориште Сомбор са представом Чаробњак, по тексту Федора Шилија и у режији Бориса Лијешевића. По оцени жирија публике глумац вечери је Светозар Цветковић док је по оцени стручног жирија глумац вечери Саша Торлаковић. 


Историјска драма о животу и делу Константина Великог, од његове младости до смрти....Стручни жири и жири публике за глумца вечери прогласили су Миодрага Кривокапића који је тумачио лик Константина, старијег. 


Треће вечери фестивала ансамбл Народног позоришта Београд извео је први део Шекспирове трилогије "Хенри VI". Жири публике је за најбољег глумца прогласио Александра Срећковића док је стручни жири награду доделио Предрагу Ејдусу. 


Друге фестивалске вечери наступило је Београдско драмско позориште са представом "Смрт трговачког путника", по тексту Артура Милера и у режији Вељка Мићуновића. Стручни жири и жири публике и овог пута су донели истоветну одлуку и за најбољег глумца вечери прогласили Драгана Петровића Пелета.


Синоћ су у Пожаревцу отворене XVIII глумачке свечаности “Миливоје Живановић”. Присутнима се, најпре обратио градоначелник града Пожаревца г-дин. Миомир Илић, који је потом уручио кључ града председнику стручног жирија г-ђи. Љиљани Тодоровић.
Беседу о глумцу казивала је драмска уметница г-ђа. Гордана Ђурђевић Димић. 
Фестивал је пригодним говором свечано отворио министар културе и информисања г-дин. Братислав Петковић
Прве фестивалске вечери наступило је Југословенско драмско позориште са представом Сумњиво лице. 
Стручни жири и жири публике прогласили су за најбољег глумца Небојшу Глоговца.