АПРИЛ 2012.

17. ГЛУМАЧКЕ СВЕЧАНОСТИ "МИЛИВОЈЕ ЖИВАНОВИЋ"
02 - 07. АПРИЛ 2012.

Стручни жири фестивала:
- Г-ђа. Љиљана Тодоровић - редитељ
- Г-дин. Димитрије Јовановић - редитељ
- Г-дин. Бошко Милин - професор ФДУ и позоришни критичар 3. програма Радио Београда

Жири публике:
- Г-ђа. Милица Милосављевић - адвокат
- Г-ђа. Светлана Херман - проф. српског језика и књижевности у пензији
- Г-дин. Драгиша Живадиновић - глумац- аматер

- XVII Глумачке свечаности отвара градоначелник града Пожаревца г-дин. Миодраг Милосављевић. 
- Беседу о глумцу говори г-дин. Божидар Ђуровић, управник Народног позоришта Београд

07.04.2012. - Стручни жири 17. Глумачких свечаности ’’Миливоје Живановић’’ у саставу Љиљана Тодоровић, редитељ (председник жирија), Димитрије Јовановић, редитељ и Бошко Милин, професор ФДУ-а након пет одгледаних представа у званичној конкурницији донео је једногласно

Одлуку

Да се, статуета Миливоја Живановића, за најбоље глумачко остварење на фестивалу додели Предрагу Микију Манојловићу за глумачку креацију у представи КУМОВИ по тексту и у режији Душана Ковачевића у извођењу Звездара Театра из Београда

Образложење

Предраг Мики Манојловић улогу Милана, креирао је промишљеним и пробраним глумачким средствима, водећи лик од живог човека до метафоре, уз глумачку трансформацију својствену само врхунским мајсторима сцене.


ЖИРИ:

Љиљана Тодоровић, редитељ
Димитрије Јовановић, редитељ
Бошко Милин, професор ФДУ-а

У Пожаревцу, 07. априла 2012.


Костолац:

Уторак,3. април у 20.00
НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ БЕОГРАД
"НЕСПОРАЗУМ"
Вељко Мићуновић, Албер Ками
Играју : Љиљана Благојевић, Вања Ејдус, Марија Вицковић, Михаило Лађевац, Милан Гутовић

Четвртак, 5. април у 20.00
УСТАНОВА КУЛТУРЕ ВУК КАРАЏИЋ БЕОГРАД
"ПР или ПОТПУНО РАСУЛО"
 Режија: Егон Савин 
Играју: Борис Исаковић, Душанка Глид, Бранко Цвејић, Предраг Ејдус, Маша Дакић


Понедељак, 2. април - 19.30
Отварање изложбе плаката - Мали хол Центра за културу
"ГЛУМЦИ СУ СТИГЛИ"
аутор изложбе: Драги Ивић

Карте за фестивал у продаји од 19. марта


07.04.2012. - Последње вечери фестивала наступило је, ван конкуренције, Народно позориште Београд са представом"Важно је звати се Ернест". Након представе градоначелник Пожаревца г-дин. Миодраг Милосављевић, уручио је статуету Миливоја Живановића овогодишњем лауреату глумачких свечаности Предрагу Микију Манојловићу. Након доделе статуете председник жирија г-ђа Љиљана Тодоровић вратила је кључ града градоначелнику који је потом и званично прогласио 17. Глумачке свечаности завршеним. 


 06.04.2012. - Пете такмичарске вечери, наступио је Атеље 212 са представом "Отац на службеном путу". Изузетна глумачка екипа, својом игром, у потпуности је заслужила аплауз пожаревачке публике, какав се дуго не памти.Жири публике је за најбољег глумца вечери прогласио Бранислава Трифуновића, док је стручни жири награду доделио Властимиру Ђузи Стојиљковићу.


 05.04.2012. - Звездара театар представила се пожаревачкој публици представом "Кумови" по тексту и у режији Душана Ковачевића. У представи су играли; Даница Максимовић, Предраг Мики Манојловић,Бранимир Брстина, Милица Михајловић и Радослав Миленковић. Четврти пут на овогодишњим свечаностима одлука стручног и жирија публике била је идентична, за најбољег глумца вечери проглашен је Предраг Мики Манојловић.


04.04.2012. - Треће вечери Глумачких свечаности, публици се представило Народно позориште из Београда са представом "Кањош Мацедоновић" у режији Виде Огњеновић.И овог пута стручни жири и жири публике донели су исту одлуку и за глумца вечери прогласили Игора Ђорђевића. 


03.04.2012. - Друге вечери Глумачких свечаности наступило је Београдско драмско позориште са представом "Доктор Д.", по тексту и у режији Горана Марковића. И овога пута стручни жири и жири публике донели су идентичну одлуку и прогласили за глумца вечери Драган Петровића Пелета. Извођењу представе присуствовао је и њен редитељ Горан Марковић, који је истакао да је ово сигурно њено најбоље извођење, и да за то велике заслуге има и одлична пожаревачка публика. 


02.04.2012. - Пред препуном салом Центра за културу и бројним угледним гостима, XVII Глумачке свечаности отворио је, беседом о глумцу, г-дин. Божидар Ђуровић. управник Народног позоришта Београд. 
- Градоначелник града Пожаревца, г-дин. Миодраг Милосављевић симболично је уручио кључ града председнику стручног жирија г-ђи.Љиљана Тодоровић.
Прва представа коју је пожаревачка публика видела била је "Није смрт бицикло (да ти га украду)", Југословенског драмског позоришта.
По оцени стручног жирија и жирија публике, најбољи глумац вечери је Војислав Брајовић


 02.04.2012. - Представници глумаца аматера положили су цвеће на бисту Миливоја Живановића, испред Центра за културу Пожаревац.Пред сам почетак Глумачких свечаности, у Холу Центра за културу, отворена је изложба плаката "Глумци су стигли", аутора Драгог Ивића. Изложбу су отворили помоћник директора г-дин. Бојан Гачевић и аутор изложбе.