Центар за културу Пожаревац, на челу са тадашњим директором Горданом Бојковићем, на десету годишњицу смрти велике српске глумице Живке Матић која се родила и умрла у Пожаревцу, оснива фестивал. Живка Матић је каријеру значајно и пресудно обогатила радијским и телевизијским улогама, чиме се издвојила у односу на тадашње колегинице и колеге. До шездесетих година и масовнијег коришћења ова два медија, глумци су своју популарност највише стицали кроз филмски и позоришни рад. Радио, са својим популарним емисијама (Весело вече, Вече уз радио, Аутобус у пола шест,Вечерас заједно и другим) створио је звезде југословенске естраде, па и саму естраду. Телевизија је томе још више допринела јер су серије биле изванредног квалитета, одличних сценарија, а продукција је била у потпуности филмска. Десетине таквих серија изнедриле су нове јунаке јавног живота. Глумци окупљени око Веселе вечери, Мија Алексић, Миодраг Петровић Чкаља, Бата Паскаљевић, Бранка Веселиновић и други, чинили су окосницу тог ударног таласа. Грађани села Луга и Љубав на сеоски начин биле су улазнице за славу и Живки Матић. Међутим, као и многи други, повлачењем из уметничког живота, она је пала у заборав и умрла је у Пожаревцу , у коме се и родила, као социјални случај. Град се постарао за њену сахрану, а ентузијасти Центра за културу у њену част покренули су овај фестивал. Он је, најпре био замишљен као фестивал драмских аматера Браничевског округа, међутим, узимајући у обзир обим продукције на поменутом подручју и популарност Живке Матић у ширем окружењу, селектори су добили могућност да крену ка терену који природно гравитира Пожаревцу.

      Смотра је организована у фестивалској форми и такмичарског је карактера. На њој учествују аматерска позоришта Подунавља и Поморавља, са ближим одређењем ка местима која природно и социолошки гравитирају Пожаревцу. Фестивал траје просечно од четири до шест дана. Последње вече није такмичарско, већ се у част проглашења победника игра ревијална представа. Стручни жири састоји се из три члана: уредника програма Центра за културу Пожаревац, глумца позоришта Миливоје Живановић и јавне личности нашега града која се афирмисала у позоришном животу (као критичар, новинар, љубитељ, бивши глумац, итд). Жири сваке вечери бира најбољу глумицу и најбољег глумца. То може бити било ко из играјуће поделе, без обзира да ли је играо главну или епизодну улогу. Цене се глумачка убедљивост, сликовитост, изражајност, сарадња с ансамблом у светлу испуњавања редитељских задатака, као и укупни хабитус. Из круга сваковечерњих победника бирају се најбоља глумица и најбољи глумац фестивала. Поред њих, жири предлаже уметничком директору фестивала најбољу представу која ће , потом, бити ревијално одиграна на фестивалу Миливојев штап и шешир, сусретима варошких позоришта Србије који се сваке године одржавају у Пожаревцу у другој половини фебруара.

На страници Галерија можете погледати фотографије са досадашњих фестивала


ЈЕДАНАЕСТА СМОТРА АМАТЕРСКИХ ПОЗОРИШТА ПОДУНАВЉА И ПОМОРАВЉА
,,ЖИВКА МАТИЋ"
26 - 30. новембар 2018.


26.11. (понедељак) у 20 сати

Дом културе „Влада Марјановић“ Старо Село

Момо Капор

"КРАЈ ВИКЕНДА",
р. Ђокица Миљковић

27.11. (уторак) у 20 сати

Градско позориште Јагодина

“КОКОШКА”,
р. Велимир Митровић

28.11. (среда) у 20 сати

Позориште Castellum - Костолац

“ХАМЛЕТ У СЕЛУ МРДУША ДОЊА”,
р. Фуад Табучић

29.11. (четвртак) у 20 сати

Позориште Креативни хаос - Смедерево

“МУРЛИН МУРЛО”, р. Невена Ракочевић

30.11. (петак) у 20 сати

Театар 13 - Блаце

“БУБА У УХУ”, р. Зоран Цветковић

представа у част награђених


 26.11. 2018. -  XI Смотру драмских аматера Поморавља и Подунавља отворио је председник Скупштине Града Пожаревца г. Бојан Илић. Прве фестивалске вечери наступило је позориште Дома културе "Влада Марјановић" из Старог Села са представом "Крај викенда", по тексту Мома Капора и у режији Ђокице Миљковића. Жири фестивала, који ради у саставу, г. Дејан Младеновић, председник Управног одбора Центра за културу, гђа Љиљана Дабић, управница Фондације "Миленин дом" и гђа Весна Рајковић, глумица, прогласио је за глумицу вечери Александру Ћевап, док је глумац вечери Горан Милановић. 


 27.11.2018. - По први пут, у госте нам је дошао ансамбл Градског позоришта из Јагодине. Изванредна екипа глумаца, представила се пожаревачкој публици комадом Николаја Кољаде „Кокошка“ у режији Велимира Митровића.За глумицу вечери жири је прогласио Марију Дебељаковић Стефановић, док је глумац вечери Петар Митић. Њих двоје улазе, заједно са глумцима прве фестивалске вечери, у конкуренцију за главну награду фестивала. 


28.11.2018. - Треће фестивалске вечери пожаревачка публика је видела одличан ансамбл костолачког позоришта “Castellum” са представом “Хамлет у селу Мрдуша Доња”у режији Фуада Табучића. Награду за глумицу вечери добила је Наташа Роквић Кашак, за улогу учитељице. За глумца вечери проглашен је Дејан Милошевић за улогу Пуља. 


 29.11.2018. - Последње такмичарске вечери XI Смотре драмских аматера Подунавља и Поморавља „Живка Матић“ наступило је смедеревско позориште „Креативни хаос“ са представом „Мурлин Мурло“ по тексту Николаја Кољаде, у режији Невене Ракочевић. За глумицу вечери проглашена је Невена Мартић, док је глумац вечери Стефан Николић. Вечерас ћемо, пре почетка ревијалне представе „Буба у уху“ Театра 13 из Блаца, сазнати ко су овогодишњи лауреати, најбоља глумица, најбољи глумац и најбоља представа овогодишње Смотре.


 30.11. 2018. - Спуштена је завеса на XI Смотру драмских аматера Поморавља и Подунавља „Живка Матић“. Жири фестивала, који је радио у саставу, гђа Љиљана Дабић, управник Фондације „Миленин дом“, г. Дејан Младеновић, председник УО Центра за културу Пожаревац и глумац Позоришта „Миливоје Живановић“ и Весна Рајковић, глумица Позоришта „Миливоје Живановић“ донео је одлуку да за најбољу глумицу фестивала прогласи Александру Ћевап, из Позоришта „Маска“ Старо Село, за улогу Оне у представи Крај викенда. Жири је за најбољег глумца прогласио Дејана Милошевића, из Позоришта Цастеллум, Костолац, за улогу Пуља у представи „Хамлет у селу Мрдуша Доња“. Од четири одигране представе које су биле у конкуренцији за главну награду, за најбољу је жири прогласио представу „Мурлин Мурло“, Позоришта „Креативни хаос“ из Смедерева, у режији Невене Ракочевић. Ова представа биће одиграна, у част победника, на фестивалу „Миливојев штап и шешир“ у фебруару следеће године. Фестивал је, пригодним говором, прогласио завршеним дир. Центра за културу Пожаревац г. Драги Ивић.