ВИМИНАЦИЈУМ ФЕСТ - МИТОВИ СТАРИ И НОВИ

viminacium fest logoСврха и циљ културне манифестације "Виминацијум Фест - Митови стари и нови" је промовисање позоришних вредности, уздизање глуме као професије и колективног уметничког циља, истицање значаја Града Пожаревца и установа културе Пожаревца у културно-уметничком животу, као и промовисање Виминацијума као значајног културно-истријског локалитета. Аутор, Селектор и уметнички директор "Виминацијум Фест-а - Митови стари и нови" је г. Михајло Несторовић, управник Позоришта младих у Новом Саду.

Програм фестивала:

23. VIII Свечано Отварање фестивала

КОСА – Рагни, Радо, Мек Дермот: режија Петер Телехаји / Позориште младих, Нови Сад – Новосадско позориште/Ujvideki Szinhaz, Нови Сад

24. VIII Софокле, АНТИГОНА, режија и адаптација Ненад Тодоровић, Народно позориште Приштина са седиштем у Грачаници и Народно позориште Тимочке Крајине "Зоран Радмиловић", Зајечар

25. VIII КО ЈЕ УБИО ЏЕНИС ЏОПЛИН / Тијана Грумић, режија: Соња Петровић – Српско Народно позориште Нови Сад

26. VIII САЛИГИА – Теодора Ристовски, редитељ: Петар Ристовски – Лудум Лудум театар Београд

27. VIII ЈЕДАН ЕДИП, Армандо Насименто Роза, редитељ: Југ Ђорђевић – Народно позориште Ниш

28. VIII ШКОФЈЕЛОШКИ ПАСИЈОН, Оче Ромуалд/Ловренц Марушић, режија: Јернеј Лоренци – Прешерново гледалишче Крањ – Местно гледалишче Птуј – Словенија

29. VIII Симфонијски оркестар ГВАРДИА – Свечано затварање Фестивала

 Пратећи програми:

- Изложба Небојше Лазића,” Митови стари и нови”. Продукција: Средњоевропски културни центар Нови Сад

- ФОРУМ ФЕСТИВАЛА

Прва расправа, 24. 08. 11 часова,: Како настају савремени митови & Древни митови као савремене теме

Друга расправа 26. 08. 11 часова: Амбијентални театар и театар на отвореном у Србији: искуства и перспективе

Водитељи Трибине:

проф. др Миливоје Млађеновић, театролог

МА Александар Милосављевић, театролог и позоришни критичар

- Џез бенд БАБА КАИ

* Све представе се одржавају у Археолошком парку Виминацијум и почињу у 20 сати

plakatweb


23.8.2021. - Почео је III Виминацијум Фест - Митови стари и нови. На отварању фестивала погледали смо представу "КОСА" рађену у копродукцији Позоришта младих (Нови Сад) и Новосадског позоришта/Ujvideki Szinhaz, у режији Петера Телехаја. Пре представе, публици су се обратили председник скупштине Града Пожаревца Предраг Мијатовић, директорка фестивала и Центра за културу Пожаревац Галина Перић и директор Археолошког парка Виминациум Миомир Кораћ.Жири публике је за глумицу вечери прогласио Кристину Савков.


24.8.2021. - Друге фестивалске вечери Виминациум Фест-а погледали смо представу "Антигона" рађену у копродукцији Народног позоришта из Приштине са седиштем у Грачаници и Позоришта Тимочке крајине "Зоран Радмиловић" из Зајечара, у режији Ненада Тодоровића. Жири публике који ради у саставу: Радомир Мирчић, Зоран Живковић и Љиљана Јелисавац доделио је награду за глумца вечери Игору Дамњановићу за улогу Креонта.


25.8.2021. - Треће фестивалске вечери погледали смо изванредну представу Српског народног позоришта и Омладинске престонице Европе Нови Сад, ОПЕНС "Ко је убио Џенис Џоплин?" у режији Соње Петровић. Жири публике је за глумицу вечери прогласио Бојану Милановић. Пре почетка представе присутни су, минутом ћутања, одали почаст преминулом глумцу Милану Гутовићу.


26.8.2021. - Четврте фестивалске вечери погледали смо представу "Салигиа" у продукцији Лудум Лудум Театра из Београда. Жири публике је за глумицу вечери прогласио Теодору Ристовски.


27.8.2021. - Представа Народног позоришта Ниш "Један Едип" одиграна је, услед временских неприлика, у затвореном делу Лимес-а. Жири публике је за глумца вечери прогласио Александра Крстића.
У истом простору гледаоци могу погледати изложбу слика Небојше Лазића "Убиство из заседе". 


28.8.2021. - Синоћ смо имали прилику да погледамо изванредну представу Прешерновог гледалишча Крањ и Местног гледалишча Птуј (Словенија) "Шкофјелошки пасијон", у режији Јернеја Лоренција. Жири публике је за глумицу вечери прогласио Доротеју Надрах. Вечерас се завршава III Виминациум Фест - митови стари и нови. Пре концерта оркестра Гвардија у Маузолеју Археолошког парка Виминацијум, стручни жири ће прогласити овогодишње победнике фестивала. Најбољег глумца/глумицу као и најбољу представу. Стручни жири ради су саставу: Снежана Тришић, редитељка, Дарко Недељковић, сценограф и Миран Хајош, продуцент.


29.8.2021. - Изванредним концертом оркестра Центра за културу Пожаревац "Гвардија" стављена је тачка на III Виминацијум Фест. Селектор и уметнички директор фестивала Михајло Несторовић, водећи се основном идејом Виминацијум феста, да представе буду засноване на митским догађајима, да се баве митом или историјским личностима, те делима која инспирацију траже у појавама саверменог друштва и личностима које, временом, постају мит одабрао је, за овогодишњи фестивал, представе;

КОСА - Позоришта младих и Новосадског позоришта Ујвидеки Сзинхаз
АНТИГОНА - НП Приштина са седиштем у Грачаници и НП Тимочке крајине "Зоран Радмиловић" из Зајечара
КО ЈЕ УБИО ЏЕНИС ЏОПЛИН? - Српског народног позоришта из Новог Сада
САЛИГИА - ЛУДУМ ЛУДУМ Театра из Београда
ЈЕДАН ЕДИП - Народног позоришта Ниш
ШКОФЈЕЛОШКИ ПАСИЈОН - Прешерновог гледалишча из Крања и Местног гледалишча из Птуја (Словенија).

Жири фестивала, који је радио у саставу: Дарко Недељковић, сценограф, Миран Хајош, продуцент и Снежана Тришић, редитељка одгледао је пет представа у такмичарском програму и донео одлуке да за најбољу представу фестивала прогласи ШКОФЈЕЛОШКИ ПАСИЈОН, у режији Јернеја Лоренција, Прешерновог гледалишча из Крања и Местног гледалишча из Птуја (Словенија). Награда за најбољу глумицу/глумца фестивала додељује се Соњи Исаиловић и Бојани Милановић за улогу Џенис Џоплин у представи КО ЈЕ УБИО ЏЕНИС ЏОПЛИН? у режији Соње Петровић, Српског народног позоришта, Нови Сад.

Награде, Златну фибулу за најбоље глумице и Viminacium Maximus за најбољу представу, добитницима је уручио градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић, који је, потом, пригодним говором затворио овогодишњи фестивал.

Видимо се на IV Виминациjум фесту 2022. године!

----------------------

Образложење жирија III Виминацијум феста

VIMINACIUM MAXIMUS – НАГРАДА ЗА НАЈБОЉУ ПРЕДСТАВУ додељује се представи Шкофјелошки пасијон, у режији Јернеја Лоренција, Прешерново гледалишче Крањ/ Местно гледалишче Птуј, Словенија

Представа Шкофјелошки пасијон поетским и високо естетизованим средствима обрађује причу о спасењу из светог писма, тако што разобличава и преисптује један од највећих митова на којима почива савремена цивилизација. Овај сценски миракл у режији Јернеја Лоренција, добија болно субверзивне нијансе, тако што прецизним, промишљеним, минималистичким а веома значењски јасним и снажним редитељским средствима, кроз старозаветну причу у 13 призора, открива и реконструише историју зла човека. Изузетна колективна игра ансамбла велики је квалитет ове представе, која плени глумачком дисциплином са једне и слободом препуштања задатку са друге стране, у којој су нас задивили посвећеност, прецизност, избор храбрих, тачних и потресних поступака и средстава. Као један савршени организам, ансамбл успева да оголи несавршеност савременог човека, да преиспита позицију и одговорност свих нас у тумачењу и преузимању библијских прича, поигравајући се са границама личне и колективне телесне и душевне издржљивости. Представа је кохерентна и доследна у свим сегментима, кроз режију, драматургију, глумачку изведбу, сценографско и костимографско решење, музику, светло, креиран је целовит и аутентичан сценски приказ. Болне и поетичне нијансе које су аутори и извођачи пронашли и креирали у поставци овог архаичног текста суочавају нас са страдањем као суштинским постулатом људске врсте, стварајући нам грч и муку али затим и потребу за препородом, преображајем, бољитком, кроз љубав и спасење.

ЗЛАТНА ФИБУЛА – НАГРАДА ЗА НАЈБОЉУ ГЛУМИЦУ/ ГЛУМЦА ФЕСТИВАЛА, додељује се Соњи Исаиловић и Бојани Милановић за улогу Џенис Џоплин у представи Ко је убио Џенис Џоплин?, Тијане Грумић, у режији Соње Петровић, Српско Народно Позориште, Нови Сад;

Глумице Соња Исаиловић и Бојана Милановић заједно су изградиле лик Џенис Џоплин, откривајући различите аспекте величине личности али и дубине понора ове музичке иконе. Њихова игра досеже изузетне глумачке домете кроз врхунску вокалну интерпретацију, снажан емотивни набој, бунтовну енергију и став. Глумице суптилно откривају и међусобно допуњавају комплексне слојеве и специфичности лика Џенис Џоплин, њену снагу, храбост, лепоту и слабост, које затим ескалирају у екплозивну интерпретацију која помера границе конвенционалног. Њихова игра постаје вапај за побуном, и подсећа нас на значај и особеност Џенис Џоплин, субверзивне и аутентичне уметнице и жене, која подстиче став антиратне генерације, критикује и руши наметнуте друштвене норме упитних вредности.

Виминациум, 29.8.2021.

Дарко Недељковић

Миран Хајош

Снежана Тришић