ВИМИНАЦИЈУМ ФЕСТ - МИТОВИ СТАРИ И НОВИ

viminacium fest logoСврха и циљ културне манифестације "Виминацијум Фест - Митови стари и нови" је промовисање позоришних вредности, уздизање глуме као професије и колективног уметничког циља, истицање значаја Града Пожаревца и установа културе Пожаревца у културно-уметничком животу, као и промовисање Виминацијума као значајног културно-истријског локалитета. Аутор, Селектор и уметнички директор "Виминацијум Фест-а - Митови стари и нови" је г. Михајло Несторовић, управник Позоришта младих у Новом Саду.

Програм фестивала:

21. јун ТРИ МУСКЕТАРА - Позориште младих, Нови Сад
22. јун КОД ВЕЧИТЕ СЛАВИНЕ - СНП - Нови Сад и Центар за развој визуелне културе
23. јун ЈУГОСЛАВИЈА, МОЈА ОТАЏБИНА - Гледалишче Копер, Позориште Приједор и Фондација Friedrich Ebert Stiftung
24. јун ОКАМЕЊЕНО МОРЕ - Позориште "Бора Станковић", Врање
25. јун КАШТЕЛ У ЈЕЗЕРУ - Народно позориште Сомбор
26. јун ЗАЉУБЉЕНИ ШЕКСПИР - Београдско драмско позориште
27. јун Додела награда и концерт у част награђених [Belgrade Dixieland Orchestra](https://www.belgradedixielandorchestra.com/.../upcoming.../)
Све представе почињу у 21 сат. Карте је могуће купити искључиво у билет сервису Центра за културу. За гледаоце који немају свој превоз обезбеђен је превоз аутобусом. Аутобус креће сваке вечери у 20 сати испред хотела "Дунав".

21.6. 2022. - Отворен је 4. Виминацијум Фест - Митови стари и нови

Узбудљиви театарски дани су пред нама а започели су их глумци Позоришта младих из Новог Сада са представом "Три мускетара" у режији Даријана Михајловића. На самом почетку, присутнима су се обратили г. Миомир Кораћ, директор Археолошког института у Београду и руководилац пројекта Виминацијум, гђа. Галина Перић, директорка Центра за културу Пожаревац и г. Саша Павловић, градоначелник Града Пожаревца. Овогодишњи стручни жири чине: Лепомир Ивковић, драмски уметник, Александар Милосављевић, позоришни критичар и Милош Латиновић, драмски писац, директор Битеф театра. Жири публике чине глумци Позоришта "Миливоје Живановић" ЦзК Пожаревац: Зоран Живковић, Јелена Трифуновић Илић и Марија Вајнер.


22.6.2022. - Друге вечери Виминацијум Фест-а наступило је Српско народно позориште Нови Сад са представом "Код вечите славине" у режији Соње Петровић. Жири публике је за глумицу вечери прогласио Соњу Исаиловић за улоге Магдалене и Смиље.

Сваке вечери, након представе, госте забавља бeнд Баба Каи. 


 23.6.2022. - Четврте фестивалске вечери погледали смо представу "Југославија, моја дежела" у копродукцији Гледалишча Копер, Позоришта Приједор и Фондације Фриедрих Еберт Стифтунг. Жири публике је за глумца вечери прогласио Александра Стојковића који је тумачио улогу Емира. 


24.6.2022. - Позориште "Бора Станковић" из Врања представило се публици представом "Окамењено море" у режији Стевана Бодроже.

Жири публике је за глумицу вечери прогласио Кристину Јањић Стојановић. У оквиру пратећих програма Виминацијум Фест-а млада историчарка уметности Ксенија Јовановић одржала је предавање о позоришту у доба Старог Рима. 


25.6.2022. - На жалост, услед неповољних временских прилика, синоћна представа "Каштел у језеру" Народног позоришта Сомбор није могла бити одиграна. Уместо представе уживо, организована је пројекција исте након које су се глумци сомборског позоришта поклонили публици. У име глумаца, присутнима се обратио првак драме Саша Торлаковић, који се захвалио пристнима на жељи да погледају представу и изразио наду да ће представа бити одиграна, неком другом приликом, у Центру за културу Пожаревац. Жири публике је, на основу снимка, награду за најбољег актера представе доделио Ксенији Митровић, за улогу Јулије. 


26.6.2022. - Последње такмичарске вечери наступило је Београдско драмско позориште са представом "Заљубљени Шекспир" у режији Ане Томовић. Жири публике је за најбољу глумицу вечери прогласио Станиславу Николић за улогу Виоле. Вечерас ћемо, пре концерта The Belgrade Dixieland Orchestra сазнати ко је најбоља глумица или глумац фестивала, као и добитника Viminacium Maximus-a за најбољу представу IV Виминацијум Фест-а. 


27.6.2022. - Најбоља глумица IV Виминациум Фест-а и добитница Златне Фибуле је Кристина Јањић Стојановић која је тумачила улоге Касандре и Ифигеније у представи "Окамењено море" Позоришта "Бора Станковић" из Врања.

Најбоља представа овогодишњег фестивала је "Југославија, моја домовина" у копродукцији Гледалишча Копер, Позоришта Приједор, Фондације Friedrich Ebert Stiftung, у режији Марка Мисираче.
Одлуке о најбољима донео је стручни жири у коме су били Лепомир Ивковић, Александар Милосављевић и Милош Латиновић.

Градоначелник Града Пожаревца Саша Павловић је уручио награде добитницима а потом, пригодним говором, затворио IV Виминациум Фест.

За крај фестивала, музички спектакл и Belgrade Dixieland Orchestra.