ВИМИНАЦИЈУМ ФЕСТ - МИТОВИ СТАРИ И НОВИ

viminacium fest logoСврха и циљ културне манифестације "Виминацијум Фест - Митови стари и нови" је промовисање позоришних вредности, уздизање глуме као професије и колективног уметничког циља, истицање значаја Града Пожаревца и установа културе Пожаревца у културно-уметничком животу, као и промовисање Виминацијума као значајног културно-истријског локалитета. Аутор, Селектор и уметнички директор "Виминацијум Фест-а - Митови стари и нови" је г. Михајло Несторовић, управник Позоришта младих у Новом Саду. 


 
27.4. 2023. - Саопштен репертоар 5. Виминацијум Фест - Митови стари и нови

У Центру за културу Пожаревац одржана је конференција поводом предстојећег 5. Виминацијум Фест-а.
На конференцији су говорили Предраг Мијатовић, председник Скупштине Града Пожаревца, Предраг Пауновић, главни организатор фестивала и Михајло Несторовић, селектор и уметнички директор фестивала . Селектор је саопштио и предлог овогодишњег репертоара. Фестивал ће бити одржан од 19. до 25. јуна 2023. године на простору Археолошког парка Виминацијум.

19. јун ХАСАНАГИНИЦА - Градско позориште Семберија (Бијељина) и Народно
позориште Р. Српске (Бања Лука)

20. јун  ТЕСЛА, СВЕТЛОПИС У ВРЕМЕНУ - Позориште Театријум Београд

21. јун  ИФИГЕНИЈА - ЦЗК Колашин, ЦЗК Бијело Поље и НВО Корифеј театар Колашин

22. јун  САН О МИЛЕНИ - УУ АРТИСТА

23. јун  ФРАНЧИШЕК - Местно гледалишче Птуј

24. јун  ЧАРУГА - ХНК Осијек

25. јун  Свечано затварање и додела награда - Hard Green and Irish River Dance

Пратећи програми:

  • Сан о Милени - Артиста Београд
  • На Дрини ћуприја - игра Тихомир Станић

 

19.6.2023. - Отворен је 5. Виминацијум Фест - Митови стари и нови
Овогодишњу позоришну магију у Виминацијуму започели су глумци Градског позоришта Семберија из Бијељине и Народног позоришта Републике Српске из Бања Луке, представом "Хасанагиница" у режији Душана Тузланчића. На самом почетку, присутнима су се обратили г. Миомир Кораћ, директор Археолошког института у Београду и руководилац пројекта Виминацијум, гђа. Галина Перић, директорка Центра за културу Пожаревац и г. Саша Павловић, градоначелник Града Пожаревца. Овогодишњи стручни жири чине: Катарина Радивојевић, драмска уметница, Александар Милосављевић, позоришни критичар и Милош Латиновић, драмски писац. Жири публике чине: Ивана Лазић, Јелена Трифуновић Илић и Силвана Миланковић.
Сваке вечери, жири публике додељује награду Уздарје најбољем глумцу или глумици у представи. На завршетку фестивала стручни жири додељује две награде: Viminacium Maximus (награда за најбољу представу) и Златну фибулу (награда за најбољег глумца или глумицу фестивала).
Прве вечери жири публике је за глумицу вечери прогласио Бојану Милановић у улози Хасанагинице.
*фото: Бојан Николић *Преузимање фотографија је дозвољено уз навођење имена аутора.


20.6.2023. - Друге фестивалске вечери глумци позоришта Театријум из Београда одиграли су представу "Тесла, светлопис у времену" у режији Мирослава Бенке. Жири публике је за глумицу вечери прогласио Весну Станковић.

21.6.2023. - Треће фестивалске вечери погледали смо представу "Ифигенија" редитеља Зорана Ракочевића, у копродукцији НВо Корифеј театар, ЦзК Колашин, ЦзК Бијело Поље (ЦГ). Жири публике је за глумицу вечери прогласио Јелену Ђукић.


 22.6.2023. - "Сан о Милени" четврте фестивалске вечери, у режији Јелене Богавац. Представа "Сан о Милени" није у званичној конкуренцији за награде стручног жирија али је жири публике наградио најбољег актера синоћне представе.По оцени жирија публике глумац вечери био је Јован Здравковић.

*фото: Бојан Николић
*преузимање фотографија је дозвољено уз навођење имена аутора 


 23.6.2023. - "Франчишек" Местног гледалишча Птуј у режији Јернеја Лоренција, пете вечери фестивала. Глумац вечери, по оцени жирија публике, је Јанез Шкоф. 

 


 24.6.2023. - Последње такмичарске вечери наступило је Хрватско народно казалиште из Осијека са представом "Чаруга" у режији Бориса Свртана. Жири публике је доделио награду за глумца вечери Антониу Јакупчевићу, за улогу Мирослава Франкића. Виминациум фест се затвара сутра, 25.6. свечаном доделом награда а затим и концертом Hard Green and Irish Riverdance.

 


 25.6.2023. - Спуштена је завеса на 5. Виминацијум Фест - Митови стари и нови.
Одлуком стручног жирија за најбољу представу овогодишњег фестивала проглашена је представа Местнега гледалишча Птуј (СЛО) "Франчишек" у режији Јернеја Лоренција.
Најбољи глумац фестивала и добитник Златне фибуле је ЈАНЕЗ ШКОФ за улоге одигране у представи "Франчишек" редитеља Јернеја Лоренција у продукцији Местнега гледалишча Птуј. Награде је, управнику Местнег гледалишча Птуј Петеру Српчичу, уручио градоначелника Града Пожаревца Саша Павловић.

У наставку можете прочитати образложење жирија.

ОДЛУКЕ

На састанку одржаном у суботу 24. јуна 2023. године жири 5. Виминацијум феста, у саставу Катарина Радивојевић, драмска уметница и председница жирија, Милош Латиновић, књижевник и директор Битефа, и Александар Милосављевић, позоришни критичар и театролог, једногласно је одлучио да награда ВИМИНАЦИУМ МАXИМУС за најбољу представу овогодишњег фестивала припадне представи

ФРАНЧИШЕК насталој по роману Сиротан божији Никоса Казанцакиса, у драматизацији Јернеја Лоренција и Матица Старине, у режији Јернеја Лоренција, а у продукцији Местнега гледалишча Птуј, Словенија.

Сведеним редитељским поступком Лоренци је, уз попмоћ двоје одличних глумаца и подршку чланова уметничког тима, упечатљивим средствима на сцену пренео сложену причу о болним сударима искрене човекове потребе да овај свет учини бољим местом за живот и сурових околности које поништавају сваку могућност позитивне реализације такве борбе. Птујска представа се у овогодишњој селекцији издвојила извођачком прецизношћу, ликовном једноставношћу, театарском пуноћом и идејном оштрином. Свим овим елементима она је повезала свет филозофских идеја Казанцакиса са сензибилитетом модерног, бескомпромисног театра.

* * *

Жири је одлучио и да награду ЗЛАТНА ФИБУЛА за најбоље глумачко остварење добије

ЈАНЕЗ ШКОФ за улоге одигране у представи Франчишек редитеља Јернеја Лоренција у продукцији Местнега гледалишча Птуј.

Сигурном игром која минимализмом готово да поништава глуму и беспрекорном прецизношћу Шкоф гради лик невиног дечака којег душевни немири воде до бунтовништва и, даље, до позиције светитеља који властитим примером кроз сиромаштво промовише љубав и братство, да би се на крају трансформисао у бекетовског губитника чији вапај добија мунковски смиао. Истовремено суверен у грађењу своје основне улоге, Шкоф у муњевитим глумачким флешевима скицира и друге роле, али и са Тамаром Авгуштин манифестује савршену партнерску игру.

Катарина Радивојевић,

Милош Латиновић,

Александар Милосављевић