ВИМИНАЦИЈУМ ФЕСТ - МИТОВИ СТАРИ И НОВИ

viminacium fest logoСврха и циљ културне манифестације "Виминацијум Фест - Митови стари и нови" је промовисање позоришних вредности, уздизање глуме као професије и колективног уметничког циља, истицање значаја Града Пожаревца и установа културе Пожаревца у културно-уметничком животу, као и промовисање Виминацијума као значајног културно-истријског локалитета. Аутор, Селектор и уметнички директор "Виминацијум Фест-а - Митови стари и нови" је г. Михајло Несторовић, управник Позоришта младих у Новом Саду.

24.6.2019. - Други по реду „Виминацијум фест – митови стари и нови“ синоћ је отворен концертом доајена глумишта бивше Југославије Радета Шербеџије који је наступио уз бенд „Западни колодвор“. На самом почетку химну „Востани Сербие“ извео је Градски хор „Барили“ под уметничким руководством магистра Каталин Тасић.
Пожаревац овим јединственим фестивалом на коме су проткани прошлост, садашњост и будућност потврђује да је утемљен на очувању свих културолошких вредности, како у уметничком, тако и у позоришном животу са богатом и великом традицијом.
Обраћајући се присутнима, председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић је истакао да захваљујући овом фестивалу утисак је да Виминацијум оживљава и духовно, подсећајући нас тако да су култура и уметност вечни, и да су на овом месту вековима раније имали плодно тло.

-Пожаревац је још раније имао значајна културна окупљања која су инспирисана великим уметницима попут Милене Павловић Барили и Миливоја Живановића. Временом су она нашла своје место у календару љубитеља уметности, не само у Пожаревцу већ и шире. Прошле године са великим задовољством смо пригрлили идеју о оснивању новог позоришног фестивала, по много чему јединственом у овом делу Европе. „Виминацијум фест – митови стари и нови“ се одржава на локацији која је у исто време и једно од најзначајнијих места великог Римског царства на Балкану. Виминацијум, некадашњи велики град и војни логор, имао је и развијену културну и уметничку сцену. На тим темељима, прошле године започета је нова традиција да се позориште, у свом пуном сјају, поново нађе у Виминацијуму. Тај сјај ове године потврђује и селекција представа, као и концерт Радета Шербеџије и оркестра „Западни колодвор“. Током другог по реду фестивала наши аплаузи биће упућени и ка такмичарским представама које нам стижу из Загреба, Темишвара, Новог Сада и Љубљане. Наком проглашења победника, 30. јуна глумци Народног позоришта из Приштине и Позоришта „Зоран Радмиловић“ из Зајечара, у част победника одиграће представу „Жене из Троје“. Сматрам све нас који ћемо из вечери у вече, пратити ову ванвременску позоришну магију изузетно привилегованим, казао је Илић.

 Директорка Центра за културу Пожаревац Галина Перић је подсетила да је Пожаревац колевка културе одакле су потекли највећи великани позоришне уметности чији трагови живе и данас у сећањима и на филмском платну и даскама које живот значе.
-Жанка Стокић, Миливоје Живановић, Живка Матић, само су неки од великана који сведоче историју настанка позоришне уметности, у чију част смо посветили и највеће културне манифестације. Вечерашњи „Виминацијум фест“ наставља да у овом предивном амбијенту чува уметност и позориште на величанствен начин окупљајући уметнике из читавог региона, нагласила је Галина Перић.

Отварајући овогодишњи „Виминацијум фест“ директор Археолошког парка „Виминацијум“ др Миомир Кораћ је рекао:

-Када се родите о вама одлучују три парке које одређују судбину: чиме ћете се бавити, да ли ћете бити успешни и срећни. Три парке су се удружиле и овде за овај фест, а то су Град Пожаревац, Центар за културу и Археолошки парк „Виминацијум“. Удруженим снагама кренули смо да направимо нешто, што ће једнога дана бити наш Единбург. Требаће да и даље сви заједно покренемо све своје снаге да учинимо овај фестивал европским.

Д. Динић (Реч народа)


 

 25.6.2019. - Одиграна је и прва представа у такмичарском делу, на овогодишњем фестивалу. Копродукција Казалишта Ulyssys & Загребачког казалишта младих, довела нам је, у Виминациум, представу "Бакхе" у режији Ленке Удовички.
На Виминациум Фест-у раде два жирија. Стручни жири, кога чине Дејан Мијач, редитељ, Снежана Тришић, редитељка и проф. Миодраг Табачки. Стручни жири, на крају фестивала, наградјује најбољег глумца и најбољу представу Виминациум Фест-а.
Жири публике, који ради у саставу; Наташа Роквић, Зоран Живковић и Марија Вајнер, сво троје глумци Позоришта "Миливоје Живановић" и позоришта "Castellum", награђује најбољег актера вечери.
По њиховој оцени синоћ је најбоља била Барбара Прпић.


 

 26.6.2019. - Друго такмичарско вече обележило је Мађарско државно позориште „Чики Гергељ“ из Темишвара, (Румунија) са представом "Сонет 66" у режији Кокана Младеновића. 400 година након што је написан, текст Сонета 66, у његовом савременом читању, критикује друштво 21. века. Изванредан глумачки ансамбл. Покрет. Гестови. Стихови Сонета 66. Вече за памћење. Награду за глумца вечери, од стране жирија публике, добио је Чаба Андраш Молнош.


 

27.6.2019. - Треће такмичарске вечери на Виминациум Фесту наступило је СНП из Новог Сада са представом "На Дрини ћуприја", у режији Кокана Младеновића. На жалост многобројне публике, организатора као и самих глумаца представа је морала бити прекинута због временских непогода. Жири публике је, за приказану игру до прекида, наградио Даницу Грубачки.


 

 28.6.2019. - Словеначко народно позориште Драма, Љубљана, је најзначајније позориште у Словенији са највећим, најпрепознатљивијим и најуваженијим ансамблом који броји 45 глумица и глумаца. Репертоар Драме садржи класичне, савремене и експерименталне позоришне продукције. „Девојчица са жицама“ (Деклица с струнами) је савремена драмска опера о раскошној виолинисткињи која путује возом по Европи. У возу из којег не може да сиђе, садржан је цео њен живот, од раногдетињства када је желела да постане врхунски музичар до дубоке старости где је и даље у потрази за својом срећном „под Европским небом” иако је цео живот провела као улични свирач. Бајку наше стварности играли су Барбара Церар и Урош Фурст. Награду жирија публике добила је Барбара Церар.

 


 

29.6.2019. - Представа М.И.Р.А. направљена у част оснивачице БИТЕФ-а и БИТЕФ театра Мире Траиловић, одиграна је, синоћ, последње такмичарске вечери фестивала. Жири Публике је за глумицу вечери прогласио Мирјану Карановић. Вечерас ће стручни жири фестивала прогласити најбољег глумца (глумицу) и најбољу представу фестивала. Након доделе награда Позориште Тимочке Крајине "Зоран Радмиловић" из Зајечара и Народног позориште из Приштине, одиграће, у част наградјених, представу "Жене из Троје" у режији Небојше Брадића.

 


 

30.6.2019. - Жири Виминациум Феста, у саставу Дејан Мијач, председник жирија, Миодраг Табачки и Снежана Тришић једногласно је донео следећу одлуку:

Награда „ЗЛАТНА ФИБУЛА“ додељује се глумици Мирјани Карановић за представу М.И.Р.А Битеф театра

Мирјана Карановић храбро и експресивно суочава се на сцени са ликом Мире Траиловић кроз оштар критички осврт на наш политички и позоришни контекст. Она истражује и разбија границе између улоге, исповести и перформанса кроз снажан емотивни доживљај, самоиронично дистанцирање, провокацију и полемику са публиком, садржајем и задатком. Мирјана Карановић тако креира луцидан, језгровит и аутентичан израз и уметнички чин својствен прогресивним позоришним тенденцијама.

Награда „VIMINACIUM MAXIMUS“ додељује се представи „Девојчица са жицама“ , СНГ Љубљана и ММТ Битола

У представи „Девојчица са жицама“ путовање једног уметничког бића супростављено је стремљењима и доминацији деснице и капитала у данашњој Европи. Комплексан однос оца и ћерке развија се у прецизној и пунокрвној игри глумаца на необичном путовању кроз живот, сећања, снове или Европу и подсећа нас и опомиње на бруталност времена у коме живимо и осећајност која ишчезава из људи и позоришта. Минималистичким и дирљивим уметничким средствима, маштовитим и софистицираним редитељским поступком Марјана Нечака, изузетном и узбудљивом игром глумаца Барбаре Церар и Уроша Фурста, кроз снажно музичко и драматуршко ткање направљена је јединствена композиција представе потресна и нежна у исти мах.

Награду "Златна фибула" уместо Мирјане Карановић, преузела је Јелена Богавац, редитељка, док ће награда за најбољу представу "VIMINACIUM MAXIMUS" бити додељена накнадно.

На завршетку фестивала, публици су се обратили Саша Павловић, заменик градоначелника Града Пожаревца, затим, селектор и идејни творац фестивала Михаило Несторовић и директор фестивала Галина Перић. Фестивал је, пригодним речима, затворио Миомир Кораћ, директор Археолошког парка Виминацијум.

Након доделе награда, глумци позоришта "Зоран Радмиловић" из Зајечара и Народног позоришта из Приштине одиграли су представу "Жене из Троје" у режији Небојше Брадића.